Ministrul Administratiei si Internelor, Traian Igas, a anuntat azi numarul angajatilor din MAI care vor fi disponibilizati: 10.000 de persoane. Disponibilizarea se va face rapid, in urmatoarele doua luni, iar cei care vor fi datI afara nu vor primi salarii compensatorii, ci doar ajutoare sociale. Igas a dat aceste informatii presei la finalul audierii din cadrul Comisiei de Aparare din Camera Deputatilor, unde s-a prezentat impreuna cu toata conducerea ministerului. Precizarile lui Igas sunt contrare asigurarilor pe care le-au dat reprezentantii ministerului, in urma cu doua saptamani, cand PDL a fortat dezbaterea rapida a modificarilor la Statutul politistului. IntrebatI atunci de Opozitie daca noul Statut are vreo legatura cu disponibilizarile, reprezentantii MAI minteau ca nu exista nici o legatura, dar acum Igas a afirmat ca tocmai Statutul politistului va fi baza legala pentru concedieri, plus emiterea unor hotarari de guvern.
Modificarile n-au fost inca promulgate pentru ca Opozitia le-a contestat la Curtea Constitutionala, dar asta nu impiedica ministerul sa pregateasca actele ca si cum verdictul CCR va fi unul favorabil guvernului. Igas a declarat chiar el ca noile organigrame au fost déjà aprobate, iar in teritoriu se stie deja, in mare parte, cati oameni vor parasi Ministerul.
"Cei care vor fi disponibilizati vor beneficia de acel program de reconversie. Nu putem vorbi in acest moment de salarii compensatorii, practic situatia economica nu ne permite sa facem ceea ce s-a intamplat in trecut, si anume sa dam acele salarii compensatorii intr-o cifra destul de mare", a spus Igas. Pe de alta parte, ministrul a sustinut ca reducerea normei de hrana la 130 de lei este doar o masura temporara, luata pentru luna iunie, iar sumele taiate urmeaza sa fie recuperate in semestrul al doilea, iar ca cei care raman in minister dupa disponibilizari vor beneficia de toate drepturile banesti acordate prin lege.
Pentru Igas, reducerea numarului politistilor nu inseamna decat modernizarea sistemului de ordine publica, acesta afirmand ca nu va fi afectata siguranta publica, ci din contra "populatia va beneficia de un grad de siguranta mai mare'. Ministrul a spus acelasi lucru si in cadrul Comisiei, deputatii intrebandu-l ce se va intampla cu politia rurala. Igas a sustinut ca nu vor fi desfiintate posturile de politie, ci va fi mentinut un singur politist, maxim doi, care sa asigure permanenta, iar restul personalului va forma o serie de structuri regionale de politie.
"Ministrul n-a putut sa ne explice ce se va intampla atunci cand singurul politist dintr-o comuna va intra in concediu sau cum se va descurca un politist intr-o comuna cu 5.000 de locuitori spre deosebire de unul dintr-o comuna cu 1.000 de locuitori', a comentat vicepresedintele Comisie de Aparare, George Scutaru (PNL). In plus, Scutaru a precizat pentru Jurnalul National, ca Statutul politistului asigura baza legala pentru concedierile din randul politistilor si politistilor de frontiera, fiind neclara insa situatia jandarmilor si a altor lucratori din MAI.