x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator 10 milioane de euro, amenzile pentru „greșeli” la folosirea casei de marcat

10 milioane de euro, amenzile pentru „greșeli” la folosirea casei de marcat

27 Noi 2017   •   14:48
10 milioane de euro, amenzile pentru „greșeli” la folosirea casei de marcat
Sursa foto: Diana Oros

De câte ori ați cumpărat un buchet de flori de la florăreasa din colț și ați primit bon? Sau un suc de la buticul din parc? Probabil, niciodată. Ați plecat fără să plătiți? Probabil, nu, deși, legal, aveți tot dreptul. De la 1 martie 2015, oricine nu primește bon fiscal are dreptul să refuze plata produsului dorit și practic, poate pleca fără să-l plătească. La polul opus, sunt mulți comercianții care nici acum nu au case de marcat și vând la negru, deși riscă o amendă maximă de 27.500 lei. 

Conform ultimelor cifre de la Direcția Generală Antifraudă Fiscală (DGAF), domeniile preponderente în care operatorii economici încalcă obligația de a emite bon fiscal sunt alimentația publică (restaurante, cluburi și baruri), buticurile de cartier și magazinele de haine și încălțăminte. În toată țara, ies la controale 500 de inspectori antifraudă, în fiecare lună. În medie, 12 inspectori pentru fiecare județ. 18% dintre comercianții verificați au fost prinși în ilegalitate și sancționați.  Anul acesta, 354 de operatori economici au fost amendați cu amenda maximă, iar inspectorii antifraudă le-au pus și lacătul pe ușă. 

Inspectorii DGAF pot suspenda activitatea unui agent economic de la o lună până la 3 luni, timp în care punctul de lucru este sigilat și are obligatoriu afișat pe ușă anunțul „Activitate suspendată de Antifraudă-ANAF pentru neemiterea bonurilor fiscale” . Ruperea sigiliului constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de până la un an.

În buricul capitalei, în Parcul Herăstrău, buticurile care vând sucuri, cafea, dulciuri și chiar jucării în zonă cu cele mai multe locuri de joacă au dat bon fiscal doar în primele săptămâni după intrarea în vigoare a ordonanței, în martie 2015. Acum, casele de marcat păr să șomeze în cea mai mare parte a timpului. Inspectorii antifraudă spun că au desfășurat controale la 21 dintre comercianții din Herăstrău și au dat 10 amenzi, în valoare totală de 47.000 de lei.

Cine are voie să vândă fără casă de marcat

Vânzarea de lumânări și icoane, precum și serviciile religioase prestate de lăcașurile de cult sunt exceptate de la utilizarea caselor de marcat. De asemenea, transportul public de călători pe bază de bilete și abonamente tipărite cu valoare fixă sau accesul la spectacole târguri, muzee, expoziții, târguri, biblioteci și alte evenimente care se face pe bază de bilete cu valoare tipărită. Nu sunt obligați să dea bon fiscal nici vânzătorii de ziare sau țăranii care vând în piețe produse agricole din producție proprie, autorizați în condițiile legii. Automatele de cafea/mâncare/sucuri și cele de taxare din parcări, la care înregistrarea plătii se face automat, nu trebuie să emită bonuri. Nici la jocurile de noroc cu introducere de monede sau bancnote nu trebuie să așteptați să primiți bon fiscal. 

 Instalatorii, depanatorii care fac reparații la domiciliul clientului sau cei care execută amenajări de locuințe nu sunt obligați să aibă aparate de marcat dar sunt obligați să emită chitanțe pentru banii încasați.

Casele de schimb valutar nu sunt exceptate, trebuie să aibă în dotare aparate electronice de marcat fiscale.  

Comercianții din Constanța și București sunt campioni la amenzi primite pentru neemiterea bonurilor fiscale. Cei din Constanța se distanțează însă considerabil, numărul amenzilor fiind aproape dublu anul acesta comparativ cu zona București – Ilfov: „scorul” este 1.296 la 707, în primele trei trimestre de anul acesta.

 

12.751 amenzi, cu valoarea totală de 61.763.500 lei (aproximativ 14.000.000 euro) au fost date anul trecut comercianților care au încalcat OUG 28/1999 privind utilizarea aparatelor de marcat fiscale. În cazul a 148 agenți economici,  care nu utilizau casele de marcat, activitatea a fost suspendată. Pentru alți 249 de agenți, care nu aveau casă de marcat, activitatea a fost sistată dar s-au dat și amenzi de 3.100.000 de lei. Anul acesta, în perioada ianuarie – septembrie, Fiscul a dat 8.936 de amenzi contravenționale, în valoare de 45.536500 lei (aproximativ 10.000.000 euro).  Au fost descoperiți și s-au ales cu activitatea oprită 76 de agenți economici care nu foloseau casa de marcat. 202 comercianți nu o aveau deloc și, pe lângă suspendarea activității, au fost amendați cu 2.547.500 lei.  

Amenda minimă dată de Fisc, pentru banii găsiți în casa de marcat dar nejustificați de bonurile emise, este de 4.000 de lei

×
Subiecte în articol: bon fiscal