x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator 13-15 IUNIE 1990 / SUP pentru Iliescu

13-15 IUNIE 1990 / SUP pentru Iliescu

de Violeta Fotache    |    12 Mar 2009   •   00:00
13-15 IUNIE 1990 / SUP pentru Iliescu

O nouă scoatere de sub urmărire penală (SUP) a primit fostul şef al statului, Ion Iliescu, într-unul din dosarele privind evenimentele de la 13-15 iunie 1990. Procurorii DIICOT au stabilit că nu sunt elemente care să susţină acuzaţia de subminare a puterii de stat, că Ion Iliescu nu a săvârşit nici un act de diversiune şi că a fost acuzat de comunicare de informaţii false cu un an înainte ca această faptă să fie incriminată prin lege.



Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism (DIICOT) au dispus la 10 martie scoaterea de sub urmărire penală a fostului preşedinte al României, Ion Iliescu, într-unul din dosarele mineriadei de la 13-15 iunie 1990. În acest dosar el a fost pus sub urmărire penală sub aspectul săvârşirii infracţiunii de subminare a puterii de stat, acte de diversiune şi comunicare de informaţii false, în vremurile în care dosarul se afla în instrumentarea Secţiei Parchetelor Militare. Mai exact, la 19 iunie 2005, potrivit Ordonanţei DIICOT de scoatere de sub urmărire penală Cauza a ajuns apoi, prin declinare de competenţă, la Secţia de Urmărire Penală şi Criminalistică, apoi, prin disjungere pe criterii de competenţă, dosarul a ajuns în instrumentare a procurorilor DIICOT. “Aceeaşi soluţie a fost dispusă şi cu privire la alţi 30 de învinuiţi, cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunii de subminarea puterii de stat în varianta al. 2 a art. 162 Cod penal. Prin aceeaşi ordonanţă au fost dispuse soluţii de încetare a urmăririi penale şi, respectiv, neîncepere a urmăririi penale faţă de alte persoane”, ne-a comunicat ieri DIICOT. Pe lista celor 30 de persoane faţă de care s-a dispus SUP sau încetarea urmăririi penale se află şi numele Virgil Măgureanu, Dorin Loiş, Constantin Ilinescu, Octavian Muntean (decedat), amiralul Emil Dumitrescu (mort, între timp), generalii Mihai Chiţac, Corneliu Diamandescu, Dumitru Bâtlan (decedat), Adrian Mateşoi.

GREŞELI, CA LA BALAMUC!
Ca şi în celălalt caz în care Ion Iliescu a fost scos de sub urmărire penală – alt dosar legat de mineriada din 13-15 iunie 1990, în care a fost acuzat de participaţie improprie la omor calificat şi omor deosebit de grav –  şi în acest al doilea dosar motivele schimbării soluţiei ţin de nelegalitatea ei, de nerespectarea procedurilor. Astfel, pentru subminarea puterii de stat nu subzistă nici elementul material al infracţiunii, nici elementul subiectiv, nu este probată nici “înţelegerea prealabilă” a învinuiţilor fără de care nu poate fi vorba de infracţiunea de subminare a puterii de stat, astfel că procurorii DIICOT precizează că “în mod greşit” a fost începută urmărirea penală pentru această infracţiune împotriva lui Ion Iliescu. Pentru ceilalţi acuzaţi de subminare, a intervenit prescripţia. Actele de diversiune pe care le-ar fi săvârşit fostul preşedinte “nu au existat”, după cum se arată în documentul DIICOT. Iar acuzaţia de comunicare de informaţii false i-a fost adusă fostului şef al statului cu aproape un an înainte ca această faptă să fie incriminată prin lege. Anchetatorii DIICOT au mai constatat că, spre exemplu, în cazul fostului şef al SRI, Virgil Măgureanu, urmărirea penală pentru subminarea puterii de stat şi pentru subminarea economiei naţionale a început în anul 2006, adică la un an distanţă după ce intervenise prescripţia răspunderii penale pentru aceste fapte.

Povestea nu se termină aici. De la DIICOT se întoarce la SUP, tot pe criteriul competenţei, partea din dosar privitoare la infracţiunile de genocid, tratamente neomenoase şi distrugere, pentru care generalul Dan Voinea din cadrul SPM a început urmărirea penală faţă de Ion Iliescu, Virgil Măgureanu şi alţii.

Ordonanţa poate fi citită integral aici.

×
Subiecte în articol: observator penală diicot