"M-am născut la Eastwell, în Kent, în 1875. O casă mare de piatră cenuşie, într-un imens şi frumos parc englezesc o pădure, cu largi pajişti de iarbă, vaste zări unduite, nu măreţe sau mohorâte, ci blânde, liniştite, nobile ca un cămin englezesc.(...)"
Alfred, Maria, Victoria, Melita, Alexandra Victoria, Beatrice. Aceştia erau copiii cuplului Maria Alexandrovna, singura fiică a ţarului Alexandru al II-lea al Rusiei, şi Alfred duce de Edinburgh. Maria, viitoarea Regină a României, a fost nepoata Victoriei, regina Marii Britanii.
În mai toate articolele scrise de-a lungul vremii despre minunata Regină Maria am povestit despre marile sale suferinţe şi împliniri după ce a călcat pe pământ românesc. Astăzi, de ziua sa de naştere, mi-a venit un gând ca un zâmbet – să amintim puţin de copilăria sa. Cu amintiri pe care le-a notat în "Povestea vieţii mele". Nimic cronologic. Doar câteva tuşe de bucurie, naivitate şi mister... copilăresc.
"Copilăria noastră a fost o copilărie fericită şi fără griji, copilăria unor copii bogaţi şi sănătoşi, feriţi de loviturile şi de asprele realităţi ale vieţii. Mama ţinea în viaţa noastră un loc mai mare decât tata – el, fiind marinar, lipsea adesea dintre noi, ba chiar era întrucâtva un străin perntru noi, un străin oarecum minunat, frumos, pârlit de soare, cu ochi albaştri (...). Aveam noi oarecare teamă de el? Poate că da, puţintel; orişicum, el era pentru noi ceva cu totul deosebit, şi zilele în care ne băga în seamă erau zile de sărbătoare pentru noi; dar mama era marea realitate a vieţii noastre. Mama era aceea care hotăra despre toate, mama era aceea la care alergam, mama care venea să ne sărute la culcare, care ne lua la plimbare pe jos sau cu trăsura, care ne mustra sau ne lăuda, şi care ne spunea ce trebuie să facem şi ce nu. Ne iubea cu patimă.(...)."
Aminitiri despre o copilărie fericită şi un loc pe care l-a idealizat – Eastwell. "Toamna, multă lume era poftită în parcul de la Eastwell, domni şi doamne cu nume strălucite şi de felurite naţionalităţi. La asemenea prilejuri, noi, copiii, înainte de a merge la culcare, eram îmbrăcaţi în hainele cele mai frumoase şi trimişi jos în biblioteca mare, ca să zicem noapte bună musafirilor noştri. Îmi amintesc şi acum senzaţia netezirii părului meu cu peria; aveam un belşug de păr pe care surorile mele îl numeau galben, dar pe care mie îmi plăcea să mi-l închipui auriu.(...) Bine pieptănat, mi se desfăşura în toată frumuseţea lui. Mai simt şi acum, în umeri, uşoara sucire cu care mă întorceam pentru a arunca o privire coamei mele strălucitoare.(...)
Oh! Dar imensul cedru, pe pajiştea din faţa casei, cu ramurile cele de jos măturând pământul şi sub care ne furişam! Acest arbore era un minunat locaş sub chip de catedrală, în care noi, copiii, stăpâneam fiecare câte o încăpere. Nişte curpeni, făcându-şi loc sub umbra pomului, se căţăraseră pe ramurile lui aplecate, şi atârnau în jos, în lungi perdele. Aceşti lujeri agăţători dădeau locuinţelor noastre tainice o înfăţişare de junglă, şi eu îmi închipuiam că erau frânghii de clopot întrebuinţate de zâne la lumina lunii, în acele ore încântătoare în care mama nu ne dădea niciodată voie să ne furişăm din pat, ca să cercetăm nemărginirea lumii!(...) Eu aveam o închipuire bogată. Puteam născoci minunate povestiri pentru fratele meu şi surorile mele; darul de a romanţa îmi umplea sufletul şi în toate lucrurile vedeam mai mult decât ceea ce percepe ochiul singur. Această însuşire m-a însoţit toată viaţa.(...)"
Copilăria principesei Maria se va sfârşi la vârsta de 16 ani. Maria Alexandra Victoria s-a logodit cu Ferdinand de Hohenzollern, principele moştenitor al României. Căsătoria a avut loc la 29 decembrie 1892.
"Inteligentă, de o extraordinară frumuseţe, plină de curaj şi de determinare, Regina Maria a fost cel mai eficace ambasador al României, în timpul şi după Primul Război Mondial (În timpul Primului Război Mondial a fost o prezenţă activă pe front, încurajând răniţii şi soldaţii, care au sfârşit prin a o numi "Mama Regină"). Regina Maria a fost scriitoare, pictoriţă talentată şi protectoare a artiştilor. Regina Maria a murit la 18 iulie 1938 şi a fost înmormântată, alături de Regele Ferdinand, la Curtea de Argeş (Câteva rânduri din potretul realizat Reginei pe www.familiaregală.ro).