x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator 138 de creșe vor fi construite în România cu fonduri de la Ministerul Dezvoltării

138 de creșe vor fi construite în România cu fonduri de la Ministerul Dezvoltării

26 Aug 2021   •   17:52
138 de creșe vor fi construite în România cu fonduri de la Ministerul Dezvoltării

138 de creșe vor fi construite în România cu fonduri de la Ministerul Dezvoltării, iar primele contracte vor fi semnate anul viitor după parcurgerea procedurilor legale.

Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a anunțat joi că a fost aprobată finanțarea pentru construirea a 138 de creșe. Conform ordinului de ministru, în toate municipiile din fiecare județ poate fi construită cel puțin o creșă, dar astfel de instituții pot fi amenajate și orașele mai mici sau chiar în mediul rural.

În prezent, în România există doar 386 de creșe. În prima fază a programului, a fost aprobată construirea unei creșe în fiecare municipiu din țară și a două clădiri de creșe în municipiile care au peste 100.000 de locuitori.

Proiectele vor fi realizate în funcție de solicitările primăriilor din țară.

„În total există 47 de cereri aprobate, cu documentația completă depusă. Dintre acestea, sunt patru județe (Covasna, Galați, Satu-Mare și Sibiu) unde fiecare municipiu a depus cerere și a adus documentația necesară. Urmează ca, pentru celelalte 91 de finanțări aprobate, autoritățile locale să trimită, în termen de 60 de zile, documentația necesară pentru a putea fi demarată procedura de construcție a creșelor”, a declarat ministru Cseke Attila.

Ordinul de ministru permite construcția unor creșe noi în 102 municipii din toată țara și în sectoarele Capitalei, dacă autoritățile locale depun, și pentru cele 91 de proiecte aprobate, cerere completă în acest sens, incluzând terenul disponibil pentru construcție și justificarea numărului de copii pe baza indicilor de natalitate.

„Dezvoltarea rețelei de creșe trebuie să fie demarată unitar, în toată țara, de aceea am aprobat una sau două creșe construite pentru fiecare municipiu, în funcție de numărul locuitorilor. În urma ordinului emis astăzi, poate fi demarată procedura, acolo unde autoritățile locale sunt partenere în acest proiect”, a mai spus ministrul Dezvoltării.

Alte 110 creșe eficiente energetic vor fi construite prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

Mediafax

×