Doi profesori universitari şi alte trei persoane sunt cercetate pentru falsificarea a 15.000 de diplome şi foi matricole. Cei care plăteau între 3.000 şi 3.500 de euro pentru a deveni "licenţiaţi" susţineau examenele de absolvire la cinci universităţi de stat şi private acreditate: Universitatea Hyperion, Universitatea Ecologică din Bucureşti, Universitatea Petrol şi Gaze din Ploieşti, Universitatea de Vest din Timişoara, Universitatea "Gheorghe Cristea" din Bucureşti şi Universitatea "Valahia" din Târgovişte.
Conducerile universităţilor "gazdă" susţin că absolvenţi de la universitatea-fantomă "Alexandru Ghica" din Alexandria au susţinut licenţa la ei, dar că actele acestora păreau în regulă. Pe de altă parte, Corpul de Control al Ministerului Educaţiei a demarat ieri o anchetă în cazul celor cinci universităţi unde se susţineau licenţele. Dacă în urma controlului se va dovedi implicarea cadrelor didactice în acest caz, se va decide excluderea acestora din învăţământ, după cum a declarat ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu.
LANŢUL SLĂBICIUNILOR UNIVERSITARE
Potrivit Poliţiei Capitalei, ancheta în acest caz a început la 9 martie, după ce Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 4 a fost informat în legătură cu faptul că în Bucureşti îşi desfăşoară activitatea o grupare infracţională specializată pe întocmirea în fals de dosare de absolvire. La 11 martie, ofiţeri din cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor - Sectorul 4 Poliţie au dispus începerea urmăririi penale şi au fost obţinute patru autorizaţii de percheziţie în sectoarele 4 şi 6. În urma percheziţiilor au fost găsite diplome de licenţă şi de bacalaureat false, precum şi aparatură de falsificare.
Din gruparea respectivă făceau parte Silviu D., de 67 de ani, din Bucureşti, coordonator al grupării şi fost rector al Universităţilor "Alexandru Ghica" şi "Europa ECOR" din Alexandria. Cele două universităţi particulare nu mai funcţionează din anul 2005.
"Ajutoarele" lui erau: D. Ionuţ de 28 de ani din judeţul Teleorman, falsificator al diplomelor de bacalaureat, foilor matricole, cărţilor de identitate, V. Petrişor, de 37 de ani din Bucureşti, falsificator de diplome matricole, V. Cristina, de 26 de ani, din Bucureşti, persoana care se ocupa cu completarea documentelor falsificate şi care participa la examene, în locul doritorilor de "licenţă", utilizând acte de identitate false. P. Ion, de 71 de ani din Bucureşti, era responsabil cu depunerea dosarelor pentru susţinerea examenelor.
DIPLOME PE MII DE EURO
Din datele Poliţiei a reieşit faptul că membrii grupării întocmeau, în termen de câteva săptămâni, dosare de absolvire în domeniul economic, petrol şi gaze, la cele două universităţi închise, fără ca potenţialul "client" să fi participat la vreun curs, în schimbul sumei de 3.000- 3.500 de euro. Ulterior, dosarele acestora erau depuse, pentru susţinerea licenţei, la cele cinci universităţi amintite mai sus. Cei care nu voiau să meargă la examen mai plăteau 600 de euro, iar altcineva susţinea licenţa în locul lor.
POSIBILI STUDENŢI FALŞI
Conducerea Universităţii de Vest din Timişoara (UVT) consideră că şansele ca astfel de acte să fi trecut pe la UVT sunt aproape nule. Decanul Facultăţii de Drept şi Ştiinţe Admnistrative, Radu I. Motica, crede însă că amploarea fenomenului ar putea fi chiar mai mare, ţinând cont că UVT nu poate verifica autenticitatea actelor pe care le trimit universităţile particulare ce îşi îndrumă studenţii pentru susţinerea examenului de licenţă la ei.
Astfel, Facultatea de Economie şi Administrare a Afacerilor din cadrul UVT are un protocol cu universitatea-fantomă "Al. Ghica" din Alexandria. La această facultate au ajuns în jur de 200 de studenţi ai acestei universităţi particulare, în ultimii 4 ani. "Nu este exclus ca aceste acuzaţii să aibă un suport real. Cei de la «Ghica» aduceau la noi, pentru susţinerea licenţei, cam 15-20 de persoane pe an. Noi am verificat toate dosarele. Sigur, e greu pentru secretarele de la noi, care verifică dosarele de candidatură, să îşi dea seama dacă o diplomă de bacalaureat sau o fişă matricolă este falsă", a declarat pentru Jurnalul Naţional Petru Ştefea, prorector al Universităţii de Vest.
La Universitatea "Valahia" din Târgovişte au susţinut licenţa 3 persoane care au absolvit Universitatea "Al. Ghica" din Alexandria, conform rectorului Ion Cucui. "Cele trei persoane, absolvente în anul universitar 2005-2006, au dat licenţa în iarna lui 2007, în domeniul economic, dar diplomele nu puteau fi false", a completat Cucui.
Citește pe Antena3.ro