x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator 15 şcoli fără căldură din indiferenţa Primăriei Timişoara

15 şcoli fără căldură din indiferenţa Primăriei Timişoara

de Mircea Opris    |    22 Oct 2010   •   00:00

Grupul şcolar Industrial Electrotimiş i-a trimis pe elevi acasă joi dimineaţă, din cauza frigului din clădire. Deşi datoriile au fost plătite, Eon Gaz a cerut o garanţie pentru o lună de zile, din cauză că grupul şcolar a fost considerat rău platnic. Într-o situaţie disperată se află nu mai puţin de 15 şcoli şi grădiniţe din Timişoara, care riscă să rămână fără căldură, apă şi curent din cauză că primăria Timişoara nu a plătit facturile restante.



Frigul, vacanţă forţată

Alături de banii pentru garanţie, unitatea de învăţământ a trebuit să plătească şi taxa de rebranşare. Din cauza lipsei fondurilor, până să fie făcute aceste plăţi, elevii s-au trezit într-o temperatură apropiată de cea a îngheţului, în condiţiile în care la Timişoara, joi dimineaţa se înregistrau minus 2 grade Celsius.

Nu mai puţin de 15 grupuri şcolare timişorene au rămas fără căldură, chiar îniante de debutul iernii. Agentul termic a fost suspendat din cauza datoriilor către furnizorul de căldură. Elevii învaţă în frig, la fel ca şi copiii din unele grădiniţe, care se află în aceeaşi situaţie. Managementul dezastruos al primăriei a dus elevii în pragul disperării: din cazua datoriilor unele şcoli ar putea rămâne şi fără curent electric, gaz şi apă curentă.

Mai rău ca pe vremea lui Ceauşescu

În pragul iernii, mai multe şcoli şi grădiniţe din Timişoara nu au încălzire deoarece compania de gaz le-a debranşat de la reţea pentru neplata datoriilor. Situaţia este însă şi mai gravă, unităţile de învăţmânt riscând să fie deconectate şi de la curent, existând somaţii şi pentru neplata facturilor de salubritate. Preşedintele PNL Timişoara, Petru Ehegartner, care este şi consilier municipal, consideră că frigul iarăşi a prins autorităţile nepregătite. "Venirea sezonului rece, ca de obicei, pe noi ne surprinde nepregătiţi. Este vorba de o serie de şcoli din Timişoara care, datorită neplăţii facturilor de utilităţi, au ajuns să primească somaţii şi chiar să fie debranşate. E vorba de energie electrică, gaz şi chiar serviciul de salubritate. În momentul de faţă sunt şcoli debranşate de la reţeaua de gaz şi sunt somaţii pentru neplata facturilor de la serviciul de energie şi de la Retim", a spus Ehegartner. El a dat ca exemplu Liceul Energetic şi Liceul Electrotimiş, care se confruntă cu aceste probleme, însă numărul unităţilor şcolare aflate în aceeaşi situaţie este mai mare.  De vină este primăria Timişoara care a sperat să scape de corvoada întreţinerii şcolilor. În lunile august şi septembrie a fost o sincopă, se vorbea de trecerea acestor şcoli înapoi în subordinea inspectoratelor. Şi, drept urmare, primăria nu a mai onorat plăţile aferente.

Datorii de milioane de lei

Sumele restante pe care unităţile de învăţământ timişene le au pentru plata diverselor servicii trec de 4,1 milioane de lei. Este vorba de 329 de mii de lei către Electrica, 152 de mii la E.ON Gas, 383 de mii de lei la regia de apă Aquatim, 244 de mii pentru chirii, 152 de mii pentru alimente la cantinele şi internatele şcolare, dar şi alte cheltuieli. "Către regia de termoficare Colterm există o datorie de peste 2,4 milioane de lei pentru 15 grupuri şcolare", a declarat Ana Petrescu, contabil şef la Inspectoratul şcolar Timiş. Gaura la bugetul local va fi şi mai mare dacă mai multe şcoli vor fi debranşate de la utilităţi. "Primăria de-abia reuşeşte să împartă banii. Dacă n-au avut bani să-şi plătească din urmă datoriile, cum vor putea să plătească rebranşarea şi avans pentru o lună? E.ON Gaz cere o taxă de rebranşare plus garanţia pe o lună pentru a da drumul la gaz", a mai spus Ana Petrescu. Ea a specificat că doar grădiniţele au, împreună, peste 160.000 de lei datorie pentru căldură. Fondurile at trebui să fie acoperite de către Primăria Timişoara, prin Consiliul Local. Reprezentanţii primăriei aruncă pisica în curtea şcolilor. Flavius Boncea, purtător de cuvânt la Primăria Timişoara, a spus că soluţia vine de la centrele bugetare ale unităţilor de învăţământ, care trebuie să facă o solicitare către Consiliul Local ca să primească banii pentru plata datoriilor.

×
Subiecte în articol: observator