x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator 15 septembrie, primul termen în dosarul exploziilor de la mina Petrila

15 septembrie, primul termen în dosarul exploziilor de la mina Petrila

03 Sep 2009   •   00:00

Dosarul exploziilor din noiembrie 2008, de la mina Petrila, în care trei persoane sunt cercetate pentru fapte care ar fi contribuit la moartea celor 13 mineri, a fost trimis în instanţă. Pimul termen în acest proces urmează să aibă loc în 15 septembrie.



Judecătorul Victor Cherciu, de la Judecătoria Petroşani a precizat, astăzi, pentru Mediafax, că dosarul a fost înregistrat, iar primul termen a fost stabilit pentru data de 15 septembrie.

Trei persoane din conducerea minei Petrila au fost trimise în judecată pentru exploziile din 2008 de la mina Petrila, în urma cărora şi-au pierdut viaţa 13 persoane, iar alte 15 au fost rănite.

Fostul director al minei Petrila Aurelian Necula, împreună cu Gheorghe Roşu, fost inginer şef cu securitatea şi sănătatea în muncă şi Ştefan Dan Ungur, fostul şef al sectorului aeraj şi şef al staţiei de salvare minieră a aceleiaşi exploatări, sunt învinuiţi de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă şi pentru nerespectarea măsurilor de protecţia muncii.

Potrivit rechizitoriului, cei trei inculpaţi, prin deciziile lor manageriale, ar fi folosit metode de lucru neadecvate, care au creat condiţii pentru circulaţia aerului încărcat cu oxigen în spaţiul exploatat. Acest fapt ar fi dus la înteţirea focurilor endogene ce au stat la baza producerii celor două explozii.

Constantin Graure, avocatul lui Aurelian Necula, a afirmat, în repetate rânduri, că acesta este nevinovat, fapt care va fi demonstrat în instanţă.

Pe parcursul anchetei exploziilor de la mina Petrila, Inspecţia Muncii a aplicat 18 sancţiuni contravenţionale, 14 la Exploatarea Minieră Petrila şi patru la Compania Naţională a Huilei Petroşani, în valoare totală de 152.000 de lei. Comisia de anchetă a Inspecţiei Muncii a stabilit că încălcările legislaţiei în domeniu au fost săvârşite de 28 de persoane din cadrul unităţilor amintite.

×
Subiecte în articol: observator