x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator 15 x X = ? - sau ghici ce salariu vei avea!

15 x X = ? - sau ghici ce salariu vei avea!

de Diana Scarlat    |    29 Mai 2009   •   00:00
15 x X = ? - sau ghici ce salariu vei avea!
Sursa foto: vali buga/Reuters

La Ministerul Muncii s-a ajuns ieri la o grilă unică de salarizare pentru legea intens dezbătută. Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a avertizat într-o emisiune tv că dacă proiectul legii privind salarizarea unică nu va fi adoptat la 30 iunie, Alianţa PSD - PD-L s-ar putea rupe, iar Boc ar putea părăsi Guvernul.



Ştim că salariul cel mai mare din sistemul bugetar va fi cel al şefului statului, însă calculul se face în continuare cu necunoscute. Şi totul rămâne la nivel de discuţie.

Noua lege a salarizării în sistemul bugetar stabileşte foarte clar o ierarhie: pe prima poziţie va fi şeful statului, preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului, preşedinţii Instanţei Supreme şi Curţii Constituţionale. Salariul propus pentru aceştia este de 9.000 de lei, adică un coeficient maxim 15, înmulţit cu salariul minim pe economie, de 600 de lei brut în prezent. Numai că valoarea se va schimba în funcţie de evoluţia salariului minim, despre care încă nu se ştie nimic.

IERARHIA COEFICIENŢILOR
Aceeaşi grilă de salarizare propusă în proiectul legii arată că pe poziţia secundă se află primul-ministru, cu coeficientul 14,5, adică acesta va avea un salariu de 8.700 de lei, rezultat prin înmulţirea coeficientului cu salariul minim brut pe economie. Premierul este secondat la salarizare de vicepreşedintele Instanţei Supreme, cu un coeficient 14,3, din care rezultă salariul de 7.980 lei, şi de vicepreşedinţii Camerelor Parlamentului, cu un coeficient 14, deci un salariu de 8.400 de lei, conform aceluiaşi calcul. Urmează viceprim-ministrul, cu coeficient 14 (8.400), secretarii şi chestorii Senatului şi Camerei Deputaţilor, coeficient 13,7 (8.220 de lei), şi preşedintele de secţie la instanţa supremă, cu coeficient 12,75 (7.650 lei) etc.

Noua Lege a salarizării unice stabileşte şi trei niveluri de echivalare pentru funcţiile bugetarilor. Un medic primar ajunge astfel echivalentul unui subcomisar MAI, al unui conferenţiar universitar sau al unui judecător de tribunal, iar un profesor de liceu, cu gradul II şi vechime între 6 şi 10 ani, este pe aceeaşi poziţie cu un inspector MAI, un farmacist, un referent superior cu studii medii din Ministerul Finanţelor Publice sau un grefier. Legea mai prevede şi includerea sporurilor generale în salariul de bază, restul sporurilor urmând a fi acordate separat, în funcţie de bugetul fiecărei instituţii, reprezentând maximum 30% din venit.

×
Subiecte în articol: observator