x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator 17.000 de disponibilizaţi în acest an din administraţia locală

17.000 de disponibilizaţi în acest an din administraţia locală

13 Ian 2010   •   00:00

Potrivit unui proiect de lege care limitează numărul funcţionarilor din primării şi consilii în funcţie de numărul de locuitori, aproximativ 17.000 de angajaţi din administraţia locală ar putea fi disponibilizaţi în acest an, primii concediaţi vor fi cei cu vârstă de pensionare şi cei fără copii.

În expunerea de motive a proiectului de lege se precizează că acesta propune un cadru normativ pentru ca funcţionarea administraţiei locale să poată răspunde atât cerinţelor actuale şi viitoarelor exigenţe din domeniu, în condiţiile asigurării unui serviciu public de calitate.

În acelaşi document se preconizează ca, la nivelul anului 2009, în urma aplicării noului normativ să rezulte o economie totală de personal, la nivelul aparatului propriu al administraţiei publice locale, de circa 16.742 de persoane.

Potrivit art.2 (1) din proiect "încetarea raporturilor de muncă sau de serviciu ale personalului, urmare reorganizării potrivit prezentei legi, se face cu respectarea procedurilor legale aplicabile categoriei de personal din care face parte şi a prevederilor legale privind protecţia socială, pe baza criteriilor stabilite între conducerea autorităţii sau instituţiei publice şi reprezentanţii salariaţilor sau, după caz, ai sindicatelor, în termen de maxim 45 de zile de la intrarea în vigoare a legii".

Dacă aceste criterii lipsesc, se au în vedere altele, cum ar fi calificativul obţinut la ultima evaluare a performanţelor profesionale individuale, realizată în condiţiile legii, existenţa unor sancţiuni disciplinare, aplicate în condiţiile legii.

În proiect se precizează că măsura trebuie să afecteze, mai întâi, persoanele care nu au copii în întreţinere şi pe cele care au îndeplinite condiţiile de pensionare, prevăzute de lege, şi în ultimul rând familiile monoparentale care au în îngrijire copii, întreţinătorii de familie, precum şi salariaţii bărbaţi sau femei care au cel mult 5 ani până la îndeplinirea condiţiilor de pensionare.

Proiectul de act normativ face referire şi la diminuarea personalului din serviciile sociale, în funcţie de standardele de cost. Guvernul a decis deja, în 6 ianuarie, să reducă cu aproximativ 3.000 posturile din asistenţă socială, în urma aplicării standardelor de cost.

Preşedintele Alianţei "Sed Lex", Vasile Marica, a declarat că partenerii sociali implicaţi în aplicarea acestei legi urmează să ia în discuţie, în aproximativ două săptămâni, prevederile proiectului de lege, precizând că va fi analizată situaţia fiecărei localităţi în parte şi că nu este vorba neapărat de disponibilizări.

×
Subiecte în articol: observator