x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator 20 de săptămâni plătite integral

20 de săptămâni plătite integral

de Sînziana Stancu    |    25 Feb 2010   •   00:00

Comitetul pentru Drepturile Femeilor din Parlamentul European a votat pentru extinderea concediului de maternitate integral plătit la 20 de săptămâni.



Votul din PE este un pas foarte important în demersurile femeilor care aduc pe lume copii, de a obţine drepturi băneşti identice cu cele pe care le au în perioada de activitate şi în perioada când au grijă de noii lor născuţi. Măsura ar urma să se aplice şi femeilor care au munca la domiciliu, precum şi celor care au afaceri proprii, iar de această măsură să beneficieze şi copiii adoptaţi în vârstă de până la 1 an.

Potrivit unui comunicat de presă al PE, raportul votat reglementează şi concediul de paternitate integral plătit, stabilindu-l la minimum două săptămâni. De asemenea femeile întoarse din concediul de maternitate trebuie să revină pe acelaşi post sau pe unul echivalent, cu acelaşi salariu şi aceleaşi responsabilităţi.

Îndată ce va intra în vigoare, noua legislaţie va deveni obligatorie pentru angajatorii din toate statele membre ale UE. Legea actuală adoptată de UE în 1992 privind concediul de maternitate prevede doar 14 săptămâni, dar neplătite integral.

×
Subiecte în articol: observator