x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator 2013 începe cu unele creşteri de tarife la utilităţi

2013 începe cu unele creşteri de tarife la utilităţi

02 Ian 2013   •   14:04

2013 începe cu unele creşteri de tarife la utilităţi, cu majorarea unor accize, dar şi cu o serie de schimbări ale Codului Fiscal.
Tariful reglementat la energie electrică va creşte, anul acesta, în medie cu 7%, afirmă reprezentanţii Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei.
Prima creştere va fi de 6%, urmată de la 1 iulie de o majorare de 2%. La suma finală pe care abonaţii o vor plăti se va adăuga o taxă pentru energia verde, ceea ce va însemna 4 lei în plus la factură lunar. Cresc anul acesta şi tarifele la gazele naturale, cu 10%, dar prima majorare va fi realizată abia în a doua jumătate a anului. Accizele vor fi calculate la un curs mai mare cu 5,16% faţă de cel de anul trecut. În plus, accizele la motorină şi ţigarete se vor majora, ca urmare a calendarului convenit cu Uniunea Europeană. Accizele sunt taxe speciale de consum, care se datorează bugetului de stat pentru unele produse din producţia internă sau din import, cum ar fi bere, vinuri, alcool etilic, tutun prelucrat, produse energetice, energie electrică.

Anul 2013 aduce şi un nou sistem de plată a TVA-ului care presupune plata taxei la încasarea facturii, şi nu la emiterea ei. Două categorii de contribuabili vor aplica obligatoriu noul sistem de TVA: cei a căror cifră de afaceri nu depăşeşte 2.250.000 de lei.

×