x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator 300.000 DE EURO DESPĂGUBIRI/Reparaţii morale

300.000 DE EURO DESPĂGUBIRI/Reparaţii morale

de Miruna Pasa Petru    |    05 Dec 2008   •   00:00
300.000 DE EURO DESPĂGUBIRI/Reparaţii morale

Timişoreanul Vasile Cosma, astăzi în vârstă de 86 de ani, va primi 300.000 de euro drept despăgubiri din partea statului român pentru suferinţele şi anii grei petrecuţi în puşcăriile comuniste. Aceeaşi sumă o va primi şi disidentul anticomunist Vasile Paraschiv.



În perioada 1947-1953, Vasile Cosma a fost închis la Aiud, Ocnele Mari şi dus şi la Canal,  fără a fi vreodată judecat sau condamnat. Despăgubirea primită nu este însă una finală. Suma cerută de Vasile Cosma este de un milion de euro. Dacă va primi sau nu această sumă va stabili la începutul anului viitor Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României.

BĂTAIE DE JOC ÎN JUSTIŢIE
Vasile Cosma a stat în detenţie cinci ani şi opt luni fără a i se intenta vreun proces, iar după eliberare, el a fost consemnat la "domiciliu forţat" pentru încă doi ani. În luna iunie 2008, Tribunalul Timiş a dat o sentinţă în care bătrânul primea despăgubiri morale în valoare de 100.000 de euro. Avocatul Florin Kovacs, apărătorul lui Vasile Cosma, a făcut recurs, iar Curtea de Apel Timişoara a triplat suma, ajungându-se la 300.000 de euro. Avocatul lui Cosma a atacat şi decizia Curţii de Apel Timişoara. El a considerat şi această sumă ca fiind prea mică şi s-a adresat instanţei superioare de la Bucureşti, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, unde va cere despăgubiri  de un milion de euro. "Contează şi banii. Este o reparaţie pentru cei cinci ani şi opt luni în care domnul Cosma a fost supus la cele mai crunte suplicii de către comunişti. A fost coleg de celulă cu prinţul Ghica şi cu Corneliu Coposu. Face parte dintre acei oameni faţă de care statul român are o mare datorie morală. Dacă va primi un milion de euro va hotărî Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care va stabili cuantumul final al daunelor", ne-a declarat avocatul Florin Kovacs. Suferind în urma bătăilor şi torturilor din temniţe, Vasile Cosma vrea să se opereze în China şi ar avea nevoie de cel puţin 80.000 de euro. Tocmai de aceea consideră suma primită ca decentă, însă cererea către Înalta Curte este absolut justificată. După ce a fost "arestat", el a pierdut cei mai frumoşi ani din viaţă. După eliberare el a fost nevoit să sape şanţuri sau să taie lemne pentru a supravieţui, deşi absolvise Liceul Economic la Cluj. Acum, Vasile Cosma are o pensie de numai 700 de lei pe lună.

VINOVAT FĂRĂ VINĂ
Coşmarul lui Vasile Cosma a început exact acum 61 de ani. La 30 decembrie 1947, chiar de ziua abdicării Regelui Mihai, a fost arestat la Baia Mare, pe motiv că făcuse parte din trupele speciale de paraşutişti şi era considerat un pericol pentru regimul comunist. Atunci era în vizită acasă la un fost coleg de armată, din prima promoţie de paraşutişti militari din România. Unitatea de elită din care făcea parte, de cercetare-diversiune, care îndeplinise misiuni în spatele liniilor pe frontul de Răsărit, a fost desfiinţată la venirea trupelor sovietice. A urmat arestarea sa pentru simpla apartenenţă la trupele de paraşutişti. A fost târât pe la sediile Securităţii din Baia Mare şi Satu Mare, fiind bătut pentru a recunoaşte că face parte dintr-o organizaţie subversivă. Ulterior a fost încarcerat la Aiud, Ocnele Mari şi Canalul Midia-Năvodari, fiind coleg de suferinţă cu Corneliu Coposu, prinţul şerban Ghica, fostul ministru ţărănist Mihai Popovici, industriaşul Ionel Mociorniţă sau timişoreanul Eugen Dornhelm, bunicul directorului Operei de Stat din Viena, Ioan Holender. Pe toată perioada închisorii, familia nu a ştiut nimic despre el, neavând voie să poarte corespondenţă ori să primească pachete. A fost eliberat la 27 august 1953, însă cu domiciliu obligatoriu la Timişoara, unde se afla familia sa, refugiată din Cluj în toamna lui 1940.

DISIDENTUL PARASCHIV
Disidentul anticomunist care la 1 decembrie a refuzat primirea Ordinului Naţional "Steaua României" în grad de cavaler de la Traian Băsescu a obţinut, după doi ani de procese, despăgubiri pentru suferinţele la care a fost supus în timpul perioadei comuniste.  
Tribunalul Bucureşti a hotărât în urmă cu o săptămână ca Vasile Paraschiv să primească de la Statul Român daune morale de 300.000 de euro. Disidentul solicitase iniţial suma de un milion de euro, dar poate ataca hotărârea la Curtea de Apel Bucureşti. Paraschiv a fost supus torturilor şi închis într-un spital psihiatric din cauza faptului că a încercat după anul 1968 să înfiinţeze în România comunistă un sindicat muncitoresc liber. Recent, dosarul în care erau reclamaţi posibilii torţionari ai disidentului a fost închis de Parchetul instanţei supreme, pe motiv că faptele s-au prescris. De Ziua Naţională, disidentul a refuzat primirea uneia dintre cele mai importante decoraţii ale statului român de la preşedintele Traian Băsescu, pe motiv că şi acesta este "un comunist ca toţi ceilalţi".

×
Subiecte în articol: observator vasile cosma vasile cosma