x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator 40.000 de euro de la pelicanul cret

40.000 de euro de la pelicanul cret

de Alexandru Nastase    |    23 Oct 2006   •   00:00
40.000 de euro de la pelicanul cret

Dupa ce si-au achizitionat masini de teren in valoare de 120.000 de euro, cei care conduc Delta fac acum rost de bani din alte surse. Proiectul "Salvati pelicanul cret", derulat prin fonduri europene, ii poate aduce guvernatorului Deltei 40.000 de euro pentru contributia sa stiintifica. Paul Cononov a studiat pe indelete "dosarul pelican" la firma sa de gunoaie pe care a condus-o la Tulcea.

Dupa ce si-au achizitionat masini de teren cu valoare de piata de 40.000 de euro fiecare, reprezentantii Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii fac rost de bani si din alte proiecte. "Salvati pelicanul cret", derulat prin fonduri europene, ii poate aduce guvernatorului Paul Cononov 40.000 de euro pentru contributia sa stiintifica.

Unul dintre programele de maxima importanta ecologica desfasurate in Delta Dunarii - "Salvati pelicanul cret" - poate constitui sursa de venituri suplimentare pentru membrii institutiilor care il implementeaza.

CIFRE. Pelicanul cret (Pelecanus crispus) este o specie valoroasa considerata vulnerabila. In momentul de fata, estimarile arata ca in lume mai exista intre 4.000 si 5.000 de perechi cuibaritoare. In Romania exista aproximativ 400 de perechi de pelican cret, al doilea efectiv dupa Grecia, unde sunt circa 700 de perechi. In ultimii ani, pelicanul cret a cuibarit in cinci colonii, toate situate in Rezervatia Biosferei Delta Dunarii: Rosca-Buhaiova, Lacul Lejai, Golovita-Bisericuta, Sinoie-Insula Ceaplace, Sinoie-Insulele Prundul cu Pasari. Proiectul "Salvati pelicanul cret" urmareste crearea de conditii prielnice de cuibarit pentru aceasta specie, deoarece oamenii de stiinta au descoperit ca zgomotul si degradarea locurilor de cuibarit sunt principalele pericole pentru aceasta specie. Programul a inceput sa fie derulat oficial in luna februarie 2006, la doi ani dupa initierea lui. Suma totala a proiectului se ridica la 70.000 de euro. O parte din acesti bani, 40.000 de euro, ar putea fi dati pentru contributia stiintifica a guvernatorului Deltei Dunarii, Paul Cononov.

TRECUT. Toate bune si frumoase, numai ca guvernatorul nu este om de stiinta. Acesta a fost numit la ARBDD in aprilie 2005, strict pe criterii politice, fiind membru PNL. Inainte a lucrat la o firma care se ocupa cu strangerea gunoiului din Tulcea si pe care a lasat-o cu datorii la bugetul de stat. Trecutul in domeniul salubritatii i-a atras rapid porecla de guvernatorul-gunoier. Dupa cum singur a recunoscut, Cononov cunoaste "din afara" problemele Deltei. Desi a sustinut ca partidul din care face parte "ramane la usa institutiei", Cononov a lasat o firma apartinand unui liberal sa se ocupe de igienizarea zonei strict protejate Grindu Lupilor, desi repectiva societate nu avea nici un drept legal sa o faca. In mandatul lui Cononov, s-au putut pescui sturioni in prohibitie, iar sezonul de vanatoare a fost deschis mult mai devreme decat in alti ani. Resursa piscicola din Delta a fost trecuta in curtea Ministerului Agriculturii, iar deciziile luate de acesta au condus la o explozie fara precedent a braconajului din Delta Dunarii. Gunoaiele sufoca, de asemenea, Delta, iar mult laudatul proiect de renaturare a Rezervatiei a facut pasi de melc in ultimul an si jumatate.

×
Subiecte în articol: observator cret pelicanul