x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator 40% dintre adolescenţi au tentative de suicid!

40% dintre adolescenţi au tentative de suicid!

18 Noi 2009   •   00:00

Între 30 şi 40 la sută dintre copii şi adolescenţi cu vârste între 9 şi 18 ani prezintă vulnerabilitate de grup, adică lipsă de comunicare, ceea ce duce la tentativă de suicid, susţine medicul Elena Blănaru de la Spitalul de Psihiatrie "Alexandru Obregia" din Capitală.



Elena Blănaru a precizat, într-o conferinţă de presă, că, după ce depăşesc acest moment cu bine, copiii regretă gestul făcut. Cele mai multe situaţii sutn acuzate de supravegherea superficială din partea familiei care susţine că nu are timp pentru a discuta cu copiii.

Potrivit medicului, copiii care trec prin această stare provin din toate mediile. De aceea, Spitalul "Alexandru Obregia" şi Direcţia Generală de Asistenţă Socială a municipiului Bucureşti au deschis, la începutul lunii noiembrie, un centru de prevenire a tentativelor de suicid la copii şi adolescenţi şi o linie telefonică de urgenţă 0800.080.100 pentru copiii şi adolescenţii cu comportament iminent agresiv. "Acest serviciu este o premieră în domeniul sănătăţii mintale din România şi corespunde normelor europene de sănătate în domeniu. Linia telefonică funcţionează non-stop 24 de ore din 24, şapte zile din şapte. Până acum, la acest număr de telefon au sunat 683 de persoane atât tineri, cât şi adulţi din Bucureşti, dar şi alte judeţe ale ţării precum Dolj, Petroşani, Târgu Jiu, Harghita, deşi, iniţial, telefonul fusese deschis numai pentru Capitală. Dintre cei care au telefonat, trei persoane spuneau că aş vrea să-şi pună capăt zilelor, dar în urma discuţiilor criza emoţională a fost dezamorsată", a precizat Blănaru.

Aceasta a spus că, pentru început, activitatea în centru se bazează pe voluntariat, voluntarii fiind studenţi la psihologie, asistenţă socială, reprezentanţi ai Poliţiei Capitalei - Departamentul pentru Prevenirea Criminalităţii.

La Spitalul de copii "Grigore Alexandrescu", Secţia de toxicologie, în ultimii 4 ani au fost internaţi 2.600 de copii şi adolescenţi, care prezentau criză emoţională, a mai spus medicul. Centrul de prevenire a tentativelor de suicid la copii şi adolescenţi funcţionează în incinta Spitalului Clinic de Psihiatrie "Alexandru Obregia", de luni până vineri, între orele 8.30 şi 16.30.

Potrivit studiului "Tineri în Europa", efectuat în anul 2008 de Direcţia Generală de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti pe un eşantion de 2.662 de elevi bucureşteni, 37,8% dintre adolescenţii chestionaţi au cunoştinţe care s-au gândit la suicid, 13,5% dintre aceştia au spus cuiva că vor să se sinucidă şi 5,6% au încercat să se sinucidă.

×
Subiecte în articol: observator