x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator 400 de parlamentari dati in judecata

400 de parlamentari dati in judecata

15 Apr 2004   •   00:00

Un pensionar din Targoviste a chemat in instanta nu mai putin de 400 de alesi, in baza Legii accesului la informatii, pentru ca nu i-au raspuns la cateva intrebari legate de activitatea in Parlament.

Alesii sustin ba ca n-au primit lista, ba ca intrebarile erau idioate.

Doru Cobuz Teodor Seran, pensionar din Targoviste, lt.-col. (r), a asteptat trei luni raspunsuri de la parlamentari privind activitatea pe care au desfasurat-o in anul 2003. O lista de sapte intrebari, aceleasi, a trimis pensionarul la Camera Deputatilor si la Senat, pe 12 decembrie 2003. Intrebarile erau adresate fiecarui ales in parte. Cum 92 de senatori si 298 de deputati nu au reactionat in nici un fel la chestionarul trimis, Seran, i-a dat in judecata, motivandu-si actiunea prin principiile proclamate de Constitutia Romaniei si Legea 544, cea a accesului la informatii. „Am vrut sa vad ce fac parlamentarii in birourile alea intr-un an si daca aceia care au votat Legea 544 o cunosc si o respecta", ne-a explicat Seran motivele gestului sau.

Diana Calinescu, expert APADOR - Comitetul Helsinki, spune totusi ca Legea 544 se refera la institutii sau autoritati publice, iar parlamentarii sunt totusi persoane fizice. „Legea 544, din pacate, nu defineste informatiile publice in raport cu folosirea de bani publici, ci in functie de detinatorii acesteia", spune Diana Calinescu. „Ramane de vazut cum interpreteaza instanta aceasta actiune", spune reprezentantul APADOR.

Chestionar

Teodor Seran i-a chestionat pe alesi cu privire la numarul de cetateni primiti in audienta, in 2003, principalele probleme pentru care au solicitat audienta acestia, numarul de solicitari ale electorilor rezolvate sau motivul pentru care au ramas nerezolvate. El i-a intrebat pe parlamentari daca cetatenii s-au aratat interesati de aderarea Romaniei la UE sau de obtinere a imprumuturilor prin programele finantate de PHARE, ISPA si SAPARD.

„Intrebari idioate"

Jurnalul National i-a contactat pe cativa dintre cei chemati in instanta de Teodor Seran. Fostul ministru al Educatiei, Ecaterina Andronescu, ne-a spus ca nu a primit chestionarul lui Seran, dar a precizat ca a mai avut astfel de solicitari in trecut si s-a aratat dispusa sa-i raspunda acestuia oricand. Bogdan Niculescu Duvaz, deputat si purtator de cuvant al PSD, a caracterizat actiunea ca „excentrica". Liviu Negoita, deputat PD, nu stie nici el nimic despre aceasta actiune, dar a precizat: „Am consilieri care se ocupa inclusiv de aceasta activitate, sa le raspunda cetatenilor". „Parte dintre intrebari mi s-au parut idioate, lipsite de sens, nu faceau obiectul activitatii parlamentare", a explicat Puiu Hasotti, deputat PNL, de ce nu a raspuns intrebarilor.


Propus pentru premiul Transparency International

Seran a deschis in 2001 primul proces bazat pe Legea accesului la informatii, actiune indreptata impotriva SC Gospodarire Comunala Locativa si Transporturi SA Dambovita, pentru ca societatea a refuzat sa faca public daca are sau nu autorizatie sanitara pentru apa distribuita catre populatie. Fostul ofiter nu s-a oprit aici. A invins in instanta Administratia Prezidentiala pe baza aceleiasi legi, in incercarea de a dovedi cum a tratat aceasta institutie legea privind pensiile militare. In urma luptei sale cu institutiile statului, pentru respectarea Legii 544, Teodor Seran a fost propus anul trecut de catre Asociatia Romana pentru Transparenta pentru Premiul acordat de Transparency International.

×
Subiecte în articol: observator seran