x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator 50.000 de militari ai SUA, tranzitaţi prin România din Afganistan

50.000 de militari ai SUA, tranzitaţi prin România din Afganistan

de Marina Constantinoiu    |    20 Oct 2013   •   21:57
50.000 de militari ai SUA, tranzitaţi prin România din Afganistan
Sursa foto: KEVORK DJANSEZIAN/AFP/Mediafax

Baza de la Kogălniceanu şi Portul Constanta sunt parte dintr-un acord discutat la Pentagon de ministrul Apărării
Militarii americani care se vor retrage din teatrele de operaţii din Afganistan în Statele Unite o vor putea face prin România, folosind baza de la Kogălniceanu şi Portul Constanţa, în urma unui acord pe care România şi SUA l-au discutat la Pentagon, unde ministrul Apărării, Mircea Duşa, a efectuat o vizită oficială.

"Am discutat cu secretarul american Charles Hagel şi despre modul în care putem coopera, în cursul anului viitor, împreună, pe transportul multimodal, adică pe felul în care vom opera pe baza Kogălniceanu şi în Portul Constanţa, având în vedere că odată cu retragerea efectivelor din Afganistan, noi, de principiu, ne-am dat acordul ca traficul pe Aeroportul Kogălniceanu să crească şi să punem la dispoziţie capabilităţile de acolo pentru repatrierea militarilor în SUA şi a capabilităţilor militare", a declarat ministrul pentru Agerpres.

Planificare NATO
El a precizat că pentru ca acest lucru să se întâmple efectiv este necesar mai întâi să se facă planificarea NATO cu privire la trupele care urmează să opereze în 2014 în Afganistan. "Oricum, şi până acum partea americană a operat pe Kogălniceanu, chiar şi în timpul războiului din Irak", a adăugat Mircea Duşa.
De altfel, încă din 2004 România era pe ruta favorizată pentru retragerea militarilor, discuţia în acest sens purtându-se cu ocazia vizitei în SUA a premierului de atunci, Adrian Năstase, la momentul respectiv fiind vorba despre Irak.
Mircea Duşa a discutat atât cu omologul american, Charles Timothy Hagel, cât şi cu Rose Gottemoeller, subsecretar de stat în exerciţiu pentru controlul armamentelor şi securitate internaţională, dar şi cu Frank Rose, adjunct al asistentului secretarului pentru spaţiu şi politica de apărare.
Duşa s-a întâlnit şi cu preşedintele Comisiei de apărare din Camera Reprezentanţilor, Buck McKeon, şi preşedintele Departamentului Afaceri Strategice din Camera Reprezentanţilor, Mike Rogers.

După mult timp

Este pentru prima dată, după mulţi ani, când un ministru român al Apărării efectuează o vizită oficială la Pentagon.
Acest acord permite Statelor Unite, care vor să îşi retragă mare parte din trupele din Afganistan până în 2014, să rezolve una dintre problemele logistice cele mai importante, comentează France Presse. Americanii folosesc în prezent baza Manas, din Kîrgîzstan, însă contractul pentru utilizarea acestor instalaţii se încheie în iulie 2014, a precizat un resposabil american pentru AFP. Aceştia vor astfel să transfere activităţile acestei baze în România.

Logistică “incredibil de complexă”
Logistica retragerii americane din Afganistan este "incredibil de complexă","şi este o piesă cheie din puzzle", a declarat un membru al Pentagonului sub acoperirea anonimatului.
Baza aeriană Mihail Kogălniceanu, din estul României, va servi drept punct de tranzit principal pentru soldaţi la întoarcerea din Afganistan câtre Statele Unite. Echipamentele vor tranzita tot prin acest punct de trecere. Numărul soldaţilor americani staţionaţi la baza Kogălniceanu va creşte în mod exponenţial în cazul unui acord: în prezent aproximativ 1.500 de persoane se află la baza din Manas, scrie AFP.
Această din urmă bază a fost subiectul unor probleme în ultimele luni pentru americani, din cauza preţului locaţiei şi mai ales din cauza tulburărilor politice din Asia Centrală, adaugă agenţia franceză.
Aproximativ 51.000 de soldaţi americani sunt staţionaţi în Afganistan şi majoritatea acestui contingent, precum şi echipamentele grele, urmează să fie repatriate în Statele Unite până la sfârşitul lui 2014.

Băsescu a confirmat
Preşedintele Traian Băsescu a declarat că a fost dat acordul de principiu pentru ca repatrierea din Afganistan a trupelor şi a tehnicii de luptă ale armatei SUA să se facă prin România, respectiv portul Constanţa şi baza Kogălniceanu, el menţionând că trebuie stabilite datele tehnice, relatează Mediafax.
El a precizat că vizita premierului Victor Ponta în SUA are loc în contextul în care începe în luna octombrie investiţia pentru site-ul de la Deveselu, pentru sistemul antirachetă şi există discuţii avansate, iar acordul de principiu a fost dat, pentru ca repatrierea trupelor şi a materialelor din Afganistan ale armatei SUA să se facă prin România. "Transferul trupelor din Afganistan, şi nu vorbim nici de un soldat şi nici de o maşină, vorbim de toată tehnica de luptă a armatei americane. 50.000 de militari vor fi tranzitaţi prin România. E vorba şi de portul Constanţa şi de Kogălniceanu", a mai spus Traian Băsescu.

Discuţii despre protecţia site-ului de la Deveselu
Şeful statului a arătat, referitor la vizită, că mai sunt de discutat aspecte ce ţin de protecţia site-ului de la Deveselu, despre protecţia militarilor aflaţi în tranzit din Afganistan spre SUA, prin Portul Constanţa şi Kogălniceanu, astfel că, din punctul de vedere al intereselor României, este extrem de important.
Ministrul Apărării, Mircea Duşa, a afirmat, la o dezbatere a Consiliului Atlantic al SUA, că România este un susţinător activ al dezvoltării unei capabilităţi NATO de apărare antirachetă, iar amplasamentul de la Deveselu este unul dintre cei mai importanţi piloni ai parteneriatului strategic. Duşa s-a întâlnit cu membrii Consiliului Atlantic al SUA, participând la o dezbatere pe tema "Stadiul programelor SUA – România".

Pilon al Parteneriatului Strategic

"Amplasamentul de la Deveselu este unul dintre cei mai importanţi piloni ai Parteneriatului Strategic România - SUA în domeniul securităţii şi o contribuţie valoroasă la dezvoltarea capacităţilor NATO în domeniu", a transmis participanţilor ministrul român, potrivit Mediafax.
El a afirmat că "anul 2014 constituie un reper definitoriu pentru Alianţa Nord Atlantică". "Intrăm într-o nouă perioadă a Alianţei, odată cu procesul de retragere din Afganistan. Finalizarea celei mai mari operaţii aliate oferă oportunităţi pentru recalibrarea priorităţilor şi a angajamentelor. Mai mult, agenda NATO are nevoie de o nouă generaţie de oportunităţi la nivelul dezvoltării capabilităţilor de apărare", a mai menţionat Duşa.
Porivit MApN, la dezbatere a fost abordată problema formării unui front comun în domeniul apărării împotriva ameninţărilor cibernetice, prin sublinierea importanţei implementării conceptului de "Cyber Defence" în toate statele membre ale NATO şi, în acest sens, Mircea Duşa a punctat faptul că un atac asupra unui singur stat poate duce la slăbirea întregii Alianţe, ca urmare a stadiului actual de interconectare şi inter-relaţionare dintre acestea, fapt admis de către toţi ceilalţi participanţi la întâlnire.
Agenda de discuţii a cuprins şi teme legate de programul de înzestrare cu avioane multirol F-16 al Forţelor Aeriene Române, bugetul M.Ap.N., situaţia de securitate din Siria şi importanţa forţelor pentru operaţii speciale.

×