Din anul şcolar 2010 – 2011, învăţământul obligatoriu va fi de 11 clase, dintre care un an de grupă pregătitoare obligatorie, conform Legilor Educaţiei Naţionale, pe care Guvernul a anunţat miercuri noapte că îşi va asuma răspunderea.
Astfel, copiii vor avea obligaţia să urmeze grupa pregătitoare, înaintea clasei I, în cadrul grădiniţelor. Pentru sprijinirea celor care termină învăţământul obligatoriu, statul va deschide pe numele fiecărui copil un cont bancar de 500 de euro, cont în care părinţii pot vira 2% din impozitul pe venitul anual, iar suma colectată va fi utilizată de titularul contului la terminarea clasei a X-a, dar numai pentru cheltuieli ce ţin de continuarea studiilor. Această prevedere din Legile Educaţiei a fost preluată din pachetul de legi a Comisiei prezidenţiale conduse de Mircea Miclea. De altfel, după şedinţa maraton de Guvern de miercuri, voci autorizate au spus că ministrul Ecaterina Andronescu a fost somat să introducă în noua lege mai multe prevederi din pachetul Miclea, dacă nu vrea să îşi piardă fotoliul de ministru.
O altă idee preluată din proiectul Comisiei prezidenţiale se referă la faptul că directorii de şcoli şi adjuncţii lor nu pot fi membri ai vreunui partid politic pe durata mandatului. Propunerea a fost inclusă în proiectul de lege privind reforma Educaţiei. În proiectul de lege elaborat de ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, nu exista nici o precizare cu privire la înscrierea directorilor de şcoli în partide.
În ceea ce priveşte Examenul naţional de Bacalaureat, acesta s-ar putea schimba chiar din vara anului viitor, o decizie în acest sens urmând să fie luată de Executiv săptămâna viitoare. "Am discutat cu doamna ministru Andronescu şi cred că această decizie de modificare a Bacalaureatului ar trebui să o aplicăm chiar cu acest an şcolar. Eu susţin această formulă simplificată a Bacalaureatului, care măsoară competenţe şi mai puţin aspecte cantitative", a declarat premierul Emil Boc. El a precizat că Examenul de Bacalaureat va avea trei probe, dintre care una obligatorie cea de limba română, iar una dintre celelalte două probe va fi opţională, în funcţie de profilul liceului. Examenul de Bacalaureat are în prezent patru probe scrise şi două probe orale.
Guvernul a luat miercuri decizia de a-şi asuma răspunderea pe toate cele trei proiecte de lege, la finalul unei şedinţe care a durat aproape nouă ore. Premierul Emil Boc le-a cerut miniştrilor ca sâmbătă, la ora 11:00, să prezinte forma finală a celor trei proiecte.
Citește pe Antena3.ro