x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator 55% dintre români nu plătesc asigurările de sănătate. Sistemul nu va mai putea supravieţui

55% dintre români nu plătesc asigurările de sănătate. Sistemul nu va mai putea supravieţui

23 Mar 2012   •   07:35
55% dintre români nu plătesc asigurările de sănătate. Sistemul nu va mai putea supravieţui

Directorul Institutului de Urologie si Transplant Renal din Cluj-Napoca, prof. univ. dr. Mihai Lucan, sustine ca 55% din populatia Romaniei nu plateste asigurarile de sanatate, iar in conditiile subfinantarii sale, sistemul sanitar nu va putea supravietui, informeaza Agerpres.

Medicul Lucan a aratat ca el se confrunta, la ora actuala, cu o serie de situatii limita, "din cauza unor legi aplicate intempestiv, fara ancorare in situatia reala a structurii sociale romanesti".

"S-a ajuns ca o parte din cei ce au construit scoli, drumuri, structuri functionale sunt scosi la pensie aproape ca niste muncitori din laminoare, iar generatia care urma sa ii inlocuiasca nu a ajuns la maturitatea profesionala necesara, sau, mai rau decat atat, s-ar putea sa nici nu ajunga vreodata. O zona de mijloc de doctori sunt foarte cautati in strainatate si pleaca, au motive sa plece. Si se ridica urmatoarea intrebare: Cu cine se va face asistenta medicala in Romania, pentru ca groapa deja se sapa. Nicio lovitura nu a fost mai perfida si mai distrugatoare decat niste legi aplicate neadecvat. Legile sunt in asa fel facute incat nu va ramane nimeni, nimeni in sistem. Unde se vor duce pacientii? Se va organiza un sistem sanitar fara persoane. Asta se va intampla", a adaugat Lucan.

Potrivit presedintelui-director al Casei Judetene de Asigurari de Sanatate, Emilia Groza, penzru 40% din populatia Clujului se acorda servicii medicale fara plata contributiei la bugetul asigurarilor de sanatate.

×