x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator 68% dintre români vor ca asigurările de sănătate să le permită accesul la spitale private

68% dintre români vor ca asigurările de sănătate să le permită accesul la spitale private

18 Sep 2011   •   15:23
68% dintre români vor ca asigurările de sănătate să le permită accesul la spitale private

Doua treimi dintre romani sunt de acord ca o parte din contributiile lor la asigurarile de sanatate sa mearga la spitalele private, unde sa aiba acces la tratament, reiese dintr-un sondaj CSOP.

Principala motivatie pentru utilizarea serviciilor medicale de stat este lipsa banilor necesari pentru consultatiile in clinici private (47%), urmat de increderea in competenta medicilor din clinicile de stat (21%).

Principala motivatie pentru utilizarea serviciilor medicale private este faptul ca la clinicile private se beneficiaza de servicii medicale mai bune (25%), urmata de increderea mai mare in competenta medicilor de la aceste clinici (18%)

Persoanele tinere, cu varsta cuprinsa intre 15-42 ani si 25-39 de ani sunt cele mai interesate de a plati asigurari pentru servicii medicale private (75%, respectiv 77%).

Interesul variaza semnificativ si in functie de venit. Astfel, 77% din persoanele cu venitul pe gospodarie mai mare de 3.000 lei sunt interesate sa plateasca asigurari pentru servicii medicale private spre deosebire de doar 54% din persoanele cu venit mai mic de 1.000 lei.

Potrivit sondajului, 89% dintre persoanele intervievate sunt de acord cu existenta unei structuri sau institutii care sa verifice contractele pentru medicamente si consumabile din sistemul sanitar.

Subfinantarea sistemului sanitar este o cauza foarte importanta pentru coruptia din spitale, in opinia a 86% dintre persoanele intervievate, in timp 80% considera ca incompetenta personalului are de asemenea o mare importanta.

Aproximativ o treime dintre persoanele intervievate (30%) au oferit in ultimul an bani sau atentii unor cadre medicale din sistemul public de sanatate. Ponderea celor care au oferit bani sau atentii este semnificativ mai ridicata in Bucuresti (47%).

Aproape jumatate dintre romani (48%) au apelat in ultimul an in majoritate sau exclusiv la serviciile medicale de stat, in timp ce o treime dintre romani au apelat doar la acest tip de servicii. Doar 10% dintre romani au apelat in majoritate sau exclusiv la servicii medicale private.

Tipul serviciilor medicale la care s-a apelat in ultimul an variaza in functie de rezidenta si venit. Astfel, procentul celor care au apelat la serviciile medicale private este considerabil mai ridicat in Bucuresti (20%) si in cadrul segmentului de populatie cu venit pe gospodarie mai mare de 3.000 de lei.

Aproximativ o treime din persoanele care au fost vreodata spitalizate (31%), au trebuit sa apeleze la resurse proprii pentru a asigura medicamentele si instrumentele necesare pe perioada spitalizarii.

Fenomenul se manifesta in egala masura indiferent de mediul de rezidenta sau de venit.

Cercetarea CSOP, realizata la cererea Asociatiei pentru Implementarea Democratiei, cu sprijinul Ambasadei SUA la Bucuresti, a avut ca obiectiv investigarea populatiei cu privire la perceptia coruptiei si calitatii serviciilor din sistemul de sanatate din Romania.

Studiul a fost realizat pe un esantion de 1149 de persoane, reprezentativ pentru populatia cu varsta peste 15 ani din Romania. Perioada de realizare a interviurilor a fost 23 – 31 iulie 2011.

×