x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator 7 dosare penale, după îmbolnăvirea a cel puţin 80 de elevi

7 dosare penale, după îmbolnăvirea a cel puţin 80 de elevi

07 Dec 2015   •   12:53
7 dosare penale, după îmbolnăvirea a cel puţin 80 de elevi
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Şapte dosare de urmărire penală in rem pentru infracţiuni contra sănătăţii publice au fost constituite după îmbolnăvirea a cel puţin 80 de elevi care au prezentat simptome specifice toxiinfecţiei alimentare în urma consumului de lapte şi corn, dosarele urmând a fi conexate.

Purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova, procurorul Florentina Cioca, a declarat, luni, pentru AGERPRES, că această unitate de Parchet a preluat deja şase astfel de dosare deschise după îmbolnăvirea a zeci de elevi de la Ploieşti, Cornu, Ceraşu, Starchiojd şi Predealul Sărari, urmând a fi preluat şi cel întocmit după cel mai recent caz de îmbolnăvire în rândul elevilor care a fost înregistrat, vineri, la Breaza.

Conform sursei citate, dosarele vizează faptele prevăzute de articolele 352 şi 358 din Codul Penal, respectiv zădărnicirea combaterii bolilor şi comercializarea de produse alterate.

Cel puţin 80 de elevi au acuzat, în ultimele două săptămâni, simptome ale toxiinfecţiei alimentare în urma consumului de produse distribuite în cadrul programului guvernamental "Lapte şi corn", mulţi dintre aceştia ajungând la spital pentru îngrijiri medicale.

Primele cazuri au apărut în data de 23 noiembrie, adică în prima zi în care în unităţile de învăţământ din judeţ au fost distribuite lapte şi corn, iar cel mai recent caz a fost înregistrat, vineri, la un liceu din Breaza, 23 de elevi din ciclul gimnazial prezentând diverse simptome asociate toxiinfecţiei alimentare, 12 dintre ei fiind transportaţi la Secţia de boli infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Ploieşti pentru acordarea de îngrijiri medicale.

După primele două zile ale programului, distribuirea laptelui şi a cornului a fost sistată temporar până la aflarea rezultatelor analizelor de laborator efectuate pe mostrele prelevate de autorităţi.

Conform unui comunicat de presă emis, săptămâna trecută, de Prefectura Prahova, în urma analizelor de laborator efectuate de DSVSA Prahova s-a constatat că loturile de lapte incriminate au fost corespunzătoare consumului uman la producător, în timpul controalelor fiind însă depistate neconformităţi privind respectarea lanţului termic pe timpul transportului şi depozitării produselor la beneficiari.

Astfel, rezultatele analizelor efectuate pe probele de lapte pasteurizat prelevate de la şcolile "Elena Doamna" şi "Sfântul Vasile" din Ploieşti, dar şi de la un distribuitor au arătat că laptele este necorespunzător din punct de vedere microbiologic la parametrul Enterobacteriacee.

"Ţinând seama de cele constatate, autoritatea contractantă - Consiliul Judeţean Prahova - va relua derularea programului guvernamental lapte/corn la nivelul judeţului Prahova, iar pentru a elimina orice posibilitate de depreciere a produselor, se va distribui numai lapte UHT, ce nu necesită condiţii restrictive de temperatură la transport şi depozitare', informa Prefectura Prahova.

Astfel, programul a fost reluat vineri, iar în aceeaşi zi au apărut noi cazuri de îmbolnăviri înregistrate la Breaza.

În urma verificărilor, autorităţile au aplicat amenzi în valoare de 5 700 de lei.

Directorul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Prahova, Mihai Terecoasă, a declarat, joi, pentru AGERPRES, că inspectorii acestei instituţii au aplicat două amenzi de câte 1 200 de lei distribuitorului produselor din programul 'Lapte şi corn' pentru 'neasigurarea lanţului frigorific pe timpul transportului'.

De asemenea, Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Prahova a aplicat cinci sancţiuni contravenţionale, atât unor şcoli, cât şi firmei care furnizează laptele şi distribuitorului.

Purtătorul de cuvânt al DSP Prahova, Dan Decebal, a declarat că inspectorii au amendat trei şcoli cu câte 500 de lei pentru faptul că personalul care distribuia produsele alimentare nu era instruit corespunzător, în timp ce firma care distribuie produsele a primit o amendă de 800 de lei pentru depozitarea la temperaturi necorespunzătoare a produselor lactate.

Totodată, firma Ecolact Prod Păuleşti, care furnizează laptele în şcoli, a fost sancţionată cu o mie de lei pentru că nu avea fişele de aptitudini încheiate pentru tot personalul.

Potrivit unor surse din administraţia locală, firma Ecolact Prod importa din Bulgaria laptele pe care îl procesa, îl ambala şi ulterior îl furniza şcolilor din judeţ.

Vicepreşedintele cu atribuţii de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, Bogdan Toader, a declarat, luni, pentru AGERPRES, că distribuirea laptelui şi a cornului în unităţile de învăţământ continuă până la aflarea rezultarelor analizelor care vor fi efectuate pe probele prelevate de autorităţi în urma cazului de la Breaza.

Întrebat ce fel de lapte primesc acum elevii, Toader a precizat că li se distribuie lapte UHT, însă nu poate preciza cine îl furnizează.

"În afară că ştiu calitatea pe care trebuie să o aibă laptele, provenienţa lui nu suntem în măsură să o verificăm în contractul prin care ei se obligă să furnizeze laptele. (...) În baza contractului, eu primesc lapte de la Ecolact", a declarat Toader.

Potrivit unor surse din administraţia locală, vineri şi luni elevii au primit lapte produs de SC Simultan din judeţul Timiş.

Administratorul public al judeţului, Fabioara Ionescu, a declarat, anterior, că licitaţia pentru furnizarea produselor din programul "Lapte şi corn" a fost câştigată de o asociere formată din patru firme, respectiv Ecolact Prod, care furnizează laptele, Vel Pitar, Lido Gîrbea şi Voipan.
Potrivit sursei citate, valoarea contractului este de 8,9 milioane lei fără TVA, iar de aceste produse beneficiază 74 510 elevi.

×
Subiecte în articol: elevi imbolnaviti laptele si cornul