Numarul caprioarelor care au murit otravite pe terenuri agricole din judetul Arad a ajuns la 76, in timp ce autoritatile sanitar-veterinare au stabilit ca substanta ingerata de animale se regaseste in componenta unor produse de combatere a daunatorilor.
Seful Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Arad, Gheorghe Ban, a declarat, azi, ca a primit rezultatele analizelor de laborator in cazul caprioarelor care au murit otravite si s-a stabilit ca acestea au ingerat o substanta folosita la combaterea daunatorilor, in special a rozatoarelor.
Conform sursei citate, substanta se gaseste in cel putin 30 de produse comercializate in Romania si folosite in agricultura impotriva daunatorilor.
"Rezultatul analizelor va fi trimis mai departe la laboratorul din Bucuresti, unde speram sa identificam exact produsul folosit", a adaugat Gheorghe Ban.
El a precizat ca DSVSA nu are competenta de a sanctiona producatorul agricol care ar fi folosit in exces substanta, urmand ca ancheta pentru stabilirea vinovatilor sa fie continuata de Politie.
Directorul DSVSA Arad a declarat ca numarul caprioarelor gasite moarte a ajuns la 76, majoritatea fiind de pe fondul de vanatoare de la Nadab.
Autoritatile au inceput o ancheta dupa ce saptamana trecuta localnicii din Nadab au gasit caprioare moarte pe terenurile agricole din localitate. Pana joi, fusesera ridicate de pe terenuri agricole 35 de cadavre de caprioare, iar vineri numarul lor ajunsese la 51.
"Am realizat necropsii si am constatat ca animalele aveau leziuni hemoragice interne foarte severe, care pot fi provocate de anumite substante chimice. Am trimis la laborator probe biologice pentru a stabili despre ce substante este vorba", declara Gheorghe Ban.
Reprezentantii Politiei Judetene Arad afirmau ca terenurile agricole pe care au fost descoperite caprioarele moarte sunt ale unor localnici din Nadab.
"S-a stabilit ca pe terenurile respective au fost imprastiate substante toxice pentru combaterea rozatoarelor", declara purtatorul de cuvant al Politiei Judetene Arad, Camelia Tuduce.
Proprietarii terenurilor agricole ar putea fi cercetati penal pentru distrugere daca proprietarii fondurilor de vanatoare afectate vor depune plangeri.