Sindicatul Politistilor reprezinta pentru multi âfunctionari publici cu statut special" un fir de care se pot agata la nevoie. O data cu demilitarizarea Politiei Romane s-a pus si problema infiintarii unui sindicat al politistilor. La un an dupa aceea, lua nastere Corpul Politistilor, ca o institutie care sa le apere drepturile si sa le acorde sprijin la nevoie.
EDUARD PASCU
Giuseppe Sergio Balsama, unul dintre ilegalistii care, in anii 1970-1980, a militat pentru drepturile politistilor italieni, punand bazele unui sindicat, se destainuie pentru colegii lui romani. Acum, dupa 20 de ani de existenta a sindicatului, Giuseppe, care ocupa functia de secretar provincial organizator, a scris o carte in care povesteste greutatile prin care au trecut acesti âcarbonari" (ilegalisti) pentru infiintarea sindicatului. âIngeri Rebeli", redactata de jurnalistul italian Mario Ciotti, a fost tradusa in limba romana, la cererea expresa a autorului, si se doreste a fi o punte de legatura intre politistii romani si cei italieni. âVrem sa impartasim politistilor romani experienta noastra pentru a crea impreuna, Politiei, pentru aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, o carte de vizita impresionanta", a declarat Giuseppe Balsama.
De ce a fost nevoie de un sindicat?
Giuseppe Balsama: In Italia a fost foarte necesar pentru ca politia sa fie eficienta. Intre anii 1950-1970, politia era vazuta ca o forta de represiune. Politia era considerata ca bratul armat al statului. Eram militari si aveam reguli foarte aspre. Eram umiliti atat de ofiteri, cat si de societatea civila. Trebuia sa fim mai aproape de oameni. Multi dintre noi proveneau din familii sarace. Salariile erau de mizerie, iar noi munceam chiar si 12-15 ore pe zi. Meritele noastre nu erau recunoscute.
De ce ati ales sa traduceti cartea in limba romana?
Stiu ca si politistii romani se confrunta cu astfel de probleme. Vrem o mai buna colaborare cu politia romana, pentru a putea combate criminalitatea organizata. Am tradus aceasta carte pentru ca eu cred ca exista asemanari, iar povestea pe care o prezint in carte trebuie sa fie un ajutor moral pentru colegii mei romani, pentru ca un agajament al tuturor poate sa transforme aceasta institutie, care este Politia, intr-o institutie foarte puternica. Din aceasta convingere am adus politistilor romani un capitol din istoria italiana, pentru ca o natiune, precum cea romana, care asteapta sa intre in Europa, dispune de un prestigios patrimoniu cultural si istoric. Este important sa intre cu o frumoasa carte de vizita in Comunitate. Noi, care reprezentam Politia Italiana, putem aduce o contributie importanta la formarea acestei carti de vizita a Politiei Romane. Colegii nostri romani trebuie sa se organizeze in sindicat. Este foarte greu daca nu va fi un ajutor extern. De aceea am venit noi. Vrem sa impartasim colegilor nostri sindicalisti din Romania o parte din experienta noastra. Noi trebuie sa materializam trecerea de la o lege care a fost data la aplicarea ei.
Cum poate face sindicatul ca Politia sa fie mai eficienta?
Adevaratul sindicat, in care credem noi, in Italia, sub sigla SIULP - Sindicatul Italian Unitar al Lucratorilor din Politie - , nu este un sindicat care revendica numai drepturile lucratorilor in Politie, este un âlaborator de idei", pentru a crea legi care sa fie o riposta justa impotriva criminalitatii organizate de toate felurile. In acelasi timp este un sindicat care apara interesele politistilor. Sindicatul nostru a avut capacitatea de a distruge zidurile care desparteau Politia de cetateni intre anii 1950-1970. Primul lucru a fost sa ne apropiem de cetatean. Am creat un slogan care exista si acum - âPolitia printre oameni". La sfarsitul anului 1980 am fost recunoscuti ca sindicat, ca o libera asociatie care poate face propriile legi. Din 1981 suntem liberi sa reunim personalul in adunare pentru a manifesta in piata. Avem toate libertatile, mai putin una, cea de a organiza greve. Noi manifestam numai in afara orelor de program. Sindicatul italian, care este un sindicat foarte important in Italia, nu a revendicat niciodata dreptul la greva. Asta ar insemna o lipsa de respect din partea noastra pentru cetateni, avand in vedere consecintele pe care le-ar putea avea in societate.
In ce consta sprijinul pe care dumneavoastra ca sindicat il oferiti politistilor?
Fiecare politist inscris in sindicat plateste o taxa foarte mica din salariu. Astfel, noi putem oferi sprijin politistilor care sunt in dificultate, care nu dispun de resurse pentru a angaja un avocat care sa-i apere sau alte probleme care sunt legate de munca lor. In aceasta faza de transformare din Romania e importanta trecerea Corpului Politistilor la sindicat, colegii mei romani cred ca se organizeaza in acest mod. Aceasta este calea justa pe care eu o recomand pentru a nu fi conditionati prin alegerile lor.
Cunoasteti faptul ca multi politisti romani sunt cercetati penal pentru ca au aplicat si respectat legea?
Sindicatul italian nu substituie Justitia, dar reprezinta o prezenta importanta. Deja faptul ca exista conditioneaza deciziile politice. Prezenta politistului reprezinta o valoare. In Italia, inainte de a ataca un politist se gandesc de doua ori. Sindicatul reprezinta o putere. Daca un politist este acuzat ca a gresit, el este judecat in Comisia de disciplina din cadrul sindicatului. Justitia tine cont de concluziile noastre. Astfel am reusit sa ne ajutam colegii care au avut probleme. Acest lucru arata cat este de pretios acest sindicat. Cu siguranta, in cateva orase din Romania, pe care le-am vizitat si unde am discutat cu colegii mei, foarte sensibili, s-au organizat in mod serios, contribuind fiecare pentru a crea un sindicat. Cartea mea vrea sa fie, inainte de toate, o incurajare, apoi un ajutor in toata aceasta faza de organizare.