Magistraţii Judecătoriei Iaşi au condamnat-o, ieri, pe ieşeanca Magda Ţepoi, emisar european al oamenilor de afaceri români la Bruxelles, la cinci ani şi şase luni de închisoare cu executare.
Ea a fost condamnată pentru infracţiuni împotriva intereselor financiare ale Comunităţii Europene, adică deturnare de fonduri. Magistraţii ieşeni au mai dispus ca, timp de cinci ani, Magdei Ţepoi să îi fie interzise mai multe drepturi, printre care dreptul de a fi director sau administrator în instituţiile publice sau cu profil economico-financiar. Ea va trebui să plătească şi despăgubiri Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţelor în valoare de 132.991.73 de euro. În vederea recuperării prejudiciului, judecătorii au dispus sechestru pe vila sa din cartierul rezidenţial Copou.
EMISAR CU DOSAR PENAL
Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii DNA în anul
2004, banii europeni au fost direcţionaţi de Magda Ţepoi “în scop personal sau
în avantajul unor societăţi comerciale şi fundaţii, care nu beneficiau în mod legal de
finanţare europeană”. Banii proveneau dintr-o finanţare PHARE accesată în 2003
de Camera Regională de Comerţ Iaşi,
al cărei director era atunci Magda Ţepoi. Suma era destinată proiectului “Dezvoltare
economică regională prin perfecţionarea continuă a întreprinzătorilor”.
Magda Ţepoi este membru PNL, iar în perioada 2004-2008 a fost consilier judeţean şi, până în 2007, şeful organizaţiei de femei PNL. Ea a ocupat şi postul de director al Camerei de Comerţ a Regiunii Nord-Est, susţinută fiind de Mihai Vlasov, şeful Camerei de Comerţ a României. De altfel, Vlasov i-a fost şi avocat la începutul procesului. Deşi are dosar penal, în acest an, Magda Ţepoi a devenit emisar european al oamenilor de afaceri români la Bruxelles. Practic, ea se ocupă de facilitarea comunicării între membrii Camerei de Comerţ şi Industrie a României şi instituţiile europene, precum şi de identificarea şi atragerea unor finanţări europene pentru proiecte regionale sau locale. Avocata Magdei Ţepoi, Carmen Bernic, nu a vrut să comenteze sentinţa pe care a primit-o clienta sa. Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată prin recurs la Tribunalul Iaşi.