"Daca vrei sa contezi in societate, sa te asiguri ca esti numarat". Iata mesajul celor 120.000 de recenzori care vor bate incepand de astazi, timp de 10 zile, din usa in usa. Toate raspunsurile sunt obligatorii cu exceptia celor legate de specificitatile etnoculturale si cele legate de dizabilitati. In situatia in care nu sunteti acasa, reprezentantul statului va reveni zi de zi. Intr-un final poate apela si la vecini. Cu o conditie: ca cei care dau relatii sa vorbeasca in cunostinta de cauza.
Metoda de colectare a datelor va fi cea traditionala - prin interviuri directe. De astazi si pana pe 31 octombrie, toti locuitorii tarii ar trebui sa primeasca acasa vizita unui recenzor. Il veti recunoaste dupa legitimatie, mapa si geanta speciala, de culoare albastra. Impreuna cu cetatenii, recenzorii vor stabili ora la care sa vina acasa pentru interviu.
Durata medie a acestuia este de 40 de minute, iar chestionarele sunt de mai multe tipuri, cele cu intrebari adresate persoanelor si cele referitoare la locuinte si gospodarii.
Raspunsurile sunt obligatorii, iar cine refuza sa-i primeasca pe recenzori sau da informatii incorecte risca amenzi intre 2.000 si 5.000 de lei.
Exista insa si patru intrebari la care oricine poate refuza sa raspunda, fara penalitati: cele legate de etnie, de limba materna, de religia sau dizabilitatile pe care le-ar putea avea.
Persoanele care lipsesc temporar de la domiciliu pe durata recensamantului vor fi inregistrate pe baza informatiilor furnizate de rudele, vecinii sau functionarii de la primaria de care apartin. Iar cine nu a primit vizita unui recenzor poate completa chestionarele la primarie, unde vor fi infiintate comisii speciale.
Recensamantul costa statul 193 de milioane de lei, iar primele rezultate vor fi publicate in ianuarie, anul viitor. Datele finale vor aparea in 2014.
Sociologii sunt de parere ca ele vor indica o scadere a populatiei sub pragul de douazeci de milioane. Un trend descendent pe care tara noastra s-a inscris dupa recensamantul din 1992. Daca pana atunci populatia crescuse constant atingand 22,8 milioane de locuitori, in 2002 numarul romanilor a scazut la 21,6 milioane.