x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator A murit ing. Dan Perianu, o personalitate a culturii tehnice şi industriale

A murit ing. Dan Perianu, o personalitate a culturii tehnice şi industriale

27 Aug 2019   •   17:33
A murit ing. Dan Perianu, o personalitate a culturii tehnice şi industriale

Reşiţa a pierdut, marţi, o personalitate a culturii tehnice, pe ing. Dan Perianu, Cetăţean de onoare al municipiului, cunoscut pentru modul în care şi-a adus contribuţia în domeniul culturii industriale.

"Prin această despărţire, Reşiţa şi Banatul Montan au pierdut un om de excepţie, devotat spaţiului în care şi-a desfăşurat întreaga activitate până la ultima răsuflare. Ing. Dan Perianu va rămâne în memoria noastră ca un bănăţean de excepţie. Între anii 2015 - 2018 s-au desfăşurat, în cadrul secţiei germane Alexander Tietz a Bibliotecii Judeţene Paul Iorgovici Caraş-Severin, un şir de dezbateri sub genericul 'Păreri, opinii, realităţi'. Discuţii amicale pe tema istoriei locale a Banatului Montan la care ing. Dan Perianu a fost mereu prezent", a declarat preşedintele Forumului Democratic al Germanilor Caraş-Severin, Erwin Josef Ţigla.

Printre volumele care poartă numele de autor Dan Perianu se regăsesc "Istoria uzinelor din Reşiţa, 1771 - 1996", "Istoria locomotivelor şi a căilor ferate din Banatul Montan", "Contribuţie la istoricul metalurgiei în Banat. Aniversări 2002", precum şi "Personalităţi ale culturii tehnice şi industriale din Banatul Montan. Dicţionar". Totodată, a colaborat la tipărirea cărţilor "200 ani de construcţii de maşini la Reşiţa, 1771 - 1971", "Sistemul de amenajări hidrotehnice şi centrala hidroelectrică Grebla din Reşiţa" şi "Semmeringul Bănăţean: calea ferată Oraviţa - Anina".

Pentru lucrările publicate a obţinut distincţii din partea unor fundaţii şi foruri de specialitate, inclusiv din partea Academiei Române. Prin Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Reşiţa nr. 210 din 22 iunie 2010, Dan Perianu a fost numit Cetăţean de onoare al oraşului.

Inginerul Dan Perianu s-a născut la Oraviţa, în 28 iunie 1943. După absolvirea cursurilor primare, din anul 1953 s-a stabilit la Reşiţa, unde a absolvit liceul, în anul 1960. A fost student la Facultatea de Mecanică (Secţia Maşini Termice) a Politehnicii din Timişoara, pe care a absolvit-o în 1965. Din acelaşi an a lucrat neîntrerupt la Uzina de Construcţii de Maşini Reşiţa, fiind şef al Serviciului de Organizare a Producţiei, şef al Compartimentul Patrimoniu, secretar al Consiliului de Administraţie al UCMR şi în ultimii ani, până la pensionare (2007), consilier al directorului general al societăţii.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: dan perianu