x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator A murit Teodor Maghiar, fostul rector al Universităţii Oradea

A murit Teodor Maghiar, fostul rector al Universităţii Oradea

28 Sep 2012   •   11:07
A murit Teodor Maghiar, fostul rector al Universităţii Oradea

In ciuda eforturilor medicilor, fostul rector al Universitatii din Oradea, Teodor Maghiar s-a stins din viata in noaptea de joi spre vineri, dupa ce in ultimele zile fusese tinut in viata doar de aparate.

Fostul rector al Universitatii din Oradea, Teodor Maghiar, al carui proces de coruptie se afla pe rolul ICCJ, a murit, in noaptea de joi spre vineri, la varsta de 76 de ani, in Spitalul Pelican, scrie citynews.ro. Suferind de mai multe afectiuni de natura cardiologica, neurologica si neuropsihica, fostul rector a fost gasit prabusit in casa, in 9 septembrie, fiind internat apoi in coma la Spitalul Pelican.

In data de 6 noiembrie urma sa fie dat verdictul de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie cu privire la acuzatiile ce i se aduceau lui Teodor Maghiar, de catre Directia Nationala Anticoruptie pentru inselaciune cu consecinte deosebit de grave, fals intelectual si uz de fals intellectual si fals si uz de fals material in inscrisuri oficiale, intr-un proces intentat in 2008.

Teodor Mahiar era acuzat ca in perioada 2000 – 2004, pe vremea cand era si rector si senator PSD, falsificase cifra de scolarizare a Universitatii din Oradea pentru a primi mai multi bani de la buget, prejudiciind astfel statul roman cu peste 882 de miliarde lei vechi. Tribunalul Bucuresti l-a condamnat mai intai la 8 ani de inchisoare pentru ca mai apoi, Curtea de Apel Bucuresti sa-i reduca pedeapsa la 5 ani de inchisoare. Finalizarea procesului era asteptata la Inalta Curte de Casatie si Justitie in 11 septembrie, insa acesta a fost amanat pentru 6 noiembrie.

Teodor Maghiar s-a nascut in 1936 la Husasau de Cris fiind absolvent al Facultatii de Electrotehnica din cadrul Institutului Politehnic 'Traian Vuia' din Timisoara. In 1976 a devenit decan al Institutului de Invatamant Superior Oradea, iar in 1990 primul rector al Universitatii din Oradea, functie pe care si-a pastrat-o pana in 2004, cand a predat conducerea institutiei unuia dintre fii sai, Teodor Traian Maghiar.

In perioada in care a fost rector al Universitatii din Oradea, Maghiar a fost si membru al PSD detinand functiile de consilier local si judetean si senator in Parlamentul Romaniei.

×