x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator "A spus sa fugim cat avem timp"

"A spus sa fugim cat avem timp"

16 Iun 2004   •   00:00
"A spus sa fugim cat avem timp"

OBSERVATOR

Afaceristii care acum trei luni l-au denuntat pentru spaga pe presedintele Consiliului Judetean Gorj, Nicolae Mischie, au acuzat ieri public coruptia generalizata din judetul Gorj.
MIRUNA PASA, CATALIN BUDESCU

Americanii Clement Mocanu si George Bigelow, reprezentantii firmei American Romanian Company (ARC), au organizat ieri o conferinta de presa in care au sustinut ca in perioada 2000-2004 ar fi dat mai multor oficiali din Gorj spagi totale de 1.175.000 de dolari. Jurnalul National publica, acum o luna, povestea celor doi afaceristi care sustin ca au ajuns sa fie sufocati de pretentiile autoritatilor din judetul unde sperau sa-si desfasoare afacerea cu utilaje miniere. Clement Mocanu a declarat ieri ca, in urma denuntului de la PNA a primit amenintari de la Ion Vulpe, unul din oficialii acuzati de coruptie. "Domnul Vulpe ne-a spus sa fugim, cat mai avem timp, inapoi in America", a povestit Mocanu. Cei doi americani sustin ca se vor adresa Ambasadei, Guvernului SUA si Uniunii Europene, daca autoritatile romane nu vor rezolva problema.

Spaga generala in Gorj

Afaceristii au ajuns, dupa cativa ani de afaceri paguboase, sa depuna denunturi la Parchetul Anticoruptie in care ii acuza de coruptie si abuzuri pe Nicolae Mischie, Ion Vulpe, directorul general al Societatii Nationale a Lignitului Oltenia (SNLO), Nicolae Bercea, director adjunct la SNLO, Dumitru Udroiu, director general al Finantelor Gorj si pe Marinel Nedelut, fost sef al Garzii Financiare Gorj (acum angajat al Autoritatii Nationale de Control). Mocanu si Bigelow au sustinut in denunt si ieri in conferinta de presa ca cei cinci oficiali le-ar fi cerut sa le construiasca vile de sute de mii de dolari, promitand in schimb sa-i ajute cu contracte in mineritul local.

†Un singur invinuit oficial

Pe baza denunturilor facute de americani Parchetul Anticoruptie a inceput oficial urmarirea penala doar impotriva lui Nicolae Mischie. Cu privire la celelalte oficialitati denuntate de reprezentantii firmei ARC, Parchetul Anticoruptie nu a comentat starea in care se afla cercetarile. Presedintele Consiliului Judetean Gorj este acuzat de savarsirea infractiunilor de luare de mita si primire de foloase necuvenite. Potrivit procurorilor, Mischie ar fi primit sponsorizari si donatii, de la reprezentantii mai multor societati comerciale, in valoare de cateva miliarde de lei.
×
Subiecte în articol: observator