x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator ABB - spaga suedeza - Lis si Ciumara, audiati la PNA

ABB - spaga suedeza - Lis si Ciumara, audiati la PNA

23 Mar 2005   •   00:00

Fostul primar al Capitalei Viorel Lis este asteptat astazi la PNA pentru a da detalii in cazul mitei pe care ar fi primit-o mai multi demnitari romani de la reprezentantul unei firme suedeze care a negociat in 1998 stingerea datoriei Romaniei fata de Suedia, informeaza surse judiciare.

In urma declaratiilor lui Peter Fallenius, fost manager in cadrul unei divizii ABB in Romania, Parchetul National Anticoruptie (PNA) va audia toate persoanele implicate in acest caz, printre care si pe fostii ministri de Finante din acea perioada, Mircea Ciumara si Daniel Daianu.

MITA. Acesta a declarat la procesul care a inceput marti in Suedia, in care este acuzat de deturnarea fondurilor firmei, ca ar fi mituit cinci demnitari romani, printre care si fostul primar general al Capitalei Viorel Lis. PNA face propriile investigatii in acest caz, inainte de constituirea unei Comisii rogatorii internationale, demersurile pentru efectuarea actelor procesuale penale catre Suedia fiind deja intocmite. Viorel Lis a declarat, citat de Mediafax, ca nu a luat mita din Suedia si ca deplasarea in aceasta tara a facut-o in cadrul unei delegatii de la primarie pentru a vedea o centrala electrotermica similara uneia care urma sa fie construita la Bucuresti, fiind in discutii un contract cu AB Electro Invest, divizie a grupului ABB.

PASE. El a sustinut ca nu are nici o legatura cu negocierile pentru rambursarea datoriei Romaniei fata de Suedia. Fostul primar a afirmat ca nu stie cine sunt oficialii romani implicati care ar fi luat mita pentru ca "la Guvern se discuta de datoriile Romaniei, nu la Primarie". Potrivit PNA, mita care ar fi fost data de compania suedeza ABB unor oficiali romani - conform declaratiei unui director al firmei, acuzat ca ar fi delapidat compania cu 520.000 de euro - ar fi constat in plata unor sejururi in strainatate si in achizitionarea unor obiecte, in cursul anului 1998. Primaria Capitalei a precizat ieri ca nu a avut nici o intelegere sau relatie contractuala cu ABB.

×
Subiecte în articol: observator