x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Abuzurile RCS&RDS, sub anchetă

Abuzurile RCS&RDS, sub anchetă

de Gabi Golea    |    04 Oct 2011   •   21:00
Abuzurile RCS&RDS, sub anchetă

Consiliul Concurentei a declansat o investigatie impotriva RCS&RDS pentru abuz de pozitie dominanta. Consiliul ancheteaza temeiul refuzului RCS de a difuza postul GSP TV pe platforma de cablu a companiei, dupa incheierea contractului cu Antena Group si Camina Trust, detinatoarea licentei postului, la data de 23.05.2011. In aceasta situatie s-ar incalca prevederile aticolului 6 din Legea Concurentei nr. 21/1996 si ale articolului 102 din tratatul privind functionarea Uniunii Europene de catre compania de cablu RCS&RDS.

Articolul mentionat interzice: 'folosirea in mod abuziv a unei pozitii dominante detinute de catre unul sau mai multi agenti economici pe piata ro­maneasca ori pe o parte subs­tan­ti­a­la a acesteia, prin recurgerea la fapte anticoncurentiale, care au ca obiect sau pot avea ca efect afectarea activi­ta­tii economice ori prejudicierea con­su­matorilor'. Cele mai frecvente for­me de abuz de pozitie dominanta sunt: impunerea pretului de vanzare, a tarifelor, refuzul de a trata cu anu­miti agenti economici etc.

De asemenea, in mod abuziv ope­ra­torul de cablu a scos din grila de pro­grame postul Antena 2 in mai multe orase din tara. Clientii ne­mul­tu­miti au trimis deja numeroase plan­geri pe adresa operatorului, au deschis forumuri de discutii online, ba chiar s-a creat un cont special pe reteaua de socializare Facebook: 'Vrem inapoi Antena 2!'.

Nu este pentru prima data cand RCS&RDS manifesta o pozitie ostila fata de posturile de televiziune ale trustului Intact. In data de 8 septembrie, membrii Consiliului National al Audiovizualului au hotarat aplicarea unei somatii publice catre ope­ratorul de cablu RCS&RDS, pentru incalcarea principiului 'must-carry', in urma celor 7.367 de reclamatii primite in acest sens, pana la acea data. Sanctiunea se referea la neincluderea postului de televiziune GSP TV in grila de programe. GSP TV se afla intre cele 36 de televiziuni pe care operatorii de cablu din Romania trebuie sa le retransmita in mod obli­gatoriu, conform principiului 'must-carry' prevazut in legislatia au­di­o­vi­zu­a­la. Acesta prevede ca radiodifuzorii au obligatia sa transmita 'in li­mi­ta a 25% din numarul total de servicii de programe distribuite prin re­tea­ua respectiva, precum si serviciile de televiziune a caror obligativitate de re­transmitere este stabilita prin acorduri internationale la care Romania este parte. Criteriul de departajare pentru radiodifuzorii privati este ordinea descrescatoare a indicelui anual de audienta'.

In alta ordine de idei, Inalta Curte de Casatie si Justitie a admis recursul formulat de Consiliul Concurentei si a mentinut amenda aplicata de autoritatea de concurenta operatorului UPC, in 2006, pentru abuz de pozitie dominanta, dupa cum a anuntat ieri institutia. Valoarea amenzii pe care UPC Romania trebuie sa o plateasca este de 17,6 mili­oa­ne lei. In urma unei investigatii finalizate la sfarsitul anului 2006, CC a amendat SC Cablevision of Romania SRL si SC UPC Romania SA (aceasta din urma in calitate de succe­sor al SC Astral Telecom SA) cu amenzi totale de 17,8 milioane lei pen­tru abuz de pozitie dominanta ma­ni­festat prin impunerea de tarife ma­jorate in mod nejustificat de cres­te­rea costurilor. Atat UPC, cat si Ca­ble­vision au atacat decizia au­to­ritatii de concurenta la Curtea de Apel Bu­cu­resti, care s-a pronuntat in favoarea re­clamantilor. CC a formulat recurs la Inalta Curte de Ca­sa­tie si Justitie si a castigat in cazul UPC, procesul cu Cablevision fiind in derulare.

×