Consiliul Concurentei a declansat o investigatie impotriva RCS&RDS pentru abuz de pozitie dominanta. Consiliul ancheteaza temeiul refuzului RCS de a difuza postul GSP TV pe platforma de cablu a companiei, dupa incheierea contractului cu Antena Group si Camina Trust, detinatoarea licentei postului, la data de 23.05.2011. In aceasta situatie s-ar incalca prevederile aticolului 6 din Legea Concurentei nr. 21/1996 si ale articolului 102 din tratatul privind functionarea Uniunii Europene de catre compania de cablu RCS&RDS.
Articolul mentionat interzice: 'folosirea in mod abuziv a unei pozitii dominante detinute de catre unul sau mai multi agenti economici pe piata romaneasca ori pe o parte substantiala a acesteia, prin recurgerea la fapte anticoncurentiale, care au ca obiect sau pot avea ca efect afectarea activitatii economice ori prejudicierea consumatorilor'. Cele mai frecvente forme de abuz de pozitie dominanta sunt: impunerea pretului de vanzare, a tarifelor, refuzul de a trata cu anumiti agenti economici etc.
De asemenea, in mod abuziv operatorul de cablu a scos din grila de programe postul Antena 2 in mai multe orase din tara. Clientii nemultumiti au trimis deja numeroase plangeri pe adresa operatorului, au deschis forumuri de discutii online, ba chiar s-a creat un cont special pe reteaua de socializare Facebook: 'Vrem inapoi Antena 2!'.
Nu este pentru prima data cand RCS&RDS manifesta o pozitie ostila fata de posturile de televiziune ale trustului Intact. In data de 8 septembrie, membrii Consiliului National al Audiovizualului au hotarat aplicarea unei somatii publice catre operatorul de cablu RCS&RDS, pentru incalcarea principiului 'must-carry', in urma celor 7.367 de reclamatii primite in acest sens, pana la acea data. Sanctiunea se referea la neincluderea postului de televiziune GSP TV in grila de programe. GSP TV se afla intre cele 36 de televiziuni pe care operatorii de cablu din Romania trebuie sa le retransmita in mod obligatoriu, conform principiului 'must-carry' prevazut in legislatia audiovizuala. Acesta prevede ca radiodifuzorii au obligatia sa transmita 'in limita a 25% din numarul total de servicii de programe distribuite prin reteaua respectiva, precum si serviciile de televiziune a caror obligativitate de retransmitere este stabilita prin acorduri internationale la care Romania este parte. Criteriul de departajare pentru radiodifuzorii privati este ordinea descrescatoare a indicelui anual de audienta'.
In alta ordine de idei, Inalta Curte de Casatie si Justitie a admis recursul formulat de Consiliul Concurentei si a mentinut amenda aplicata de autoritatea de concurenta operatorului UPC, in 2006, pentru abuz de pozitie dominanta, dupa cum a anuntat ieri institutia. Valoarea amenzii pe care UPC Romania trebuie sa o plateasca este de 17,6 milioane lei. In urma unei investigatii finalizate la sfarsitul anului 2006, CC a amendat SC Cablevision of Romania SRL si SC UPC Romania SA (aceasta din urma in calitate de succesor al SC Astral Telecom SA) cu amenzi totale de 17,8 milioane lei pentru abuz de pozitie dominanta manifestat prin impunerea de tarife majorate in mod nejustificat de cresterea costurilor. Atat UPC, cat si Cablevision au atacat decizia autoritatii de concurenta la Curtea de Apel Bucuresti, care s-a pronuntat in favoarea reclamantilor. CC a formulat recurs la Inalta Curte de Casatie si Justitie si a castigat in cazul UPC, procesul cu Cablevision fiind in derulare.