Numeroşi academicieni şi oameni de cultură au fost prezenţi sâmbătă la ceremonia de lansare oficială a proiectului "Respect pentru valorile naţionale", desfăşurată în parcul Complexului Muzeal Goleşti din judeţul Argeş.
Jurnalistul Bogdan Ficeac, unul dintre membrii fondatori ai comitetului de iniţiativă, a vorbit în deschidere despre contextul în care a apărut ideea proiectului.
"Anul viitor sărbătorim centenarul Marii Uniri şi, din câte vedem, la nivel instituţional central încă sunt şovăieli, nu se ştie cine organizează (...). Până atunci poate că noi, reprezentanţi ai societăţii civile, reprezentanţi ai administraţiei locale, care sunt mult mai maleabili, vom reuşi să facem acţiuni care să marcheze acest important eveniment", a spus Bogdan Ficeac.
Academicianul Răzvan Theodorescu a subliniat, la rândul său, importanţa implicării autorităţilor locale în acţiuni de marcare a centenarului Marii Uniri.
"Într-un moment în care numai din gură vorbim de valorile naţionale, dar aş spune că la nivelul guvernului nu facem mai nimic, este de salutat faptul că la nivel judeţean se acţionează în acest sens. Pot să spun că la nivel local, la Bucureşti (...) se fac multe lucruri şi, ceea ce este important, se dau bani, pentru că asta este esenţial", a spus Răzvan Theodorescu.
În schimb, academicianul Eugen Simion a atras atenţia asupra faptului că acţiunile de acest gen trebuie să fie duse până la capăt pentru a obţine rezultatele dorite.
"Este o iniţiativă foarte bună, foarte inspirată, dar cu o condiţie, să fie dusă mai departe. (...) Noi, românii, suferim de o boală care se cheamă adamism (...), o boală mediteraneană (...), începi şi nu termini niciodată. (...) La români se manifestă acest lucru, pornim lucruri extraordinare şi nu terminăm niciodată, ne apucă aşa, pe la mijloc, un fel de lene şi abandonăm. Este o idee foarte bună şi trebuie să-i dăm un conţinut. Forma există, să-i dăm un conţinut", a spus Eugen Simion.
Preşedintele Consiliului Judeţean Argeş, Dan Manu, a anunţat că a primit deja semnale din şapte judeţe în care autorităţile sunt dispuse să se implice în proiectul "Respect pentru valorile naţionale".
"Noi, în plan administrativ, dezbatem, conform legislaţiei în vigoare (...), strategii anuale sau multianuale (...) în domeniul economic, în domeniul cultural, în domeniul educaţiei şi acest demers al nostru, cu sugestii pornite de la dumneavoastră, mari personalităţi ale neamului, pot fi agreate, implementate în teritoriu de partea administrativă, respectiv de către consiliile locale şi consiliile judeţene. Şi acesta a fost un motiv pentru care Consiliul Judeţean Argeş a hotărât să facă parte din acest grup de iniţiativă şi să facă protocoale de colaborare cu Academia Română", a explicat Manu.
Printre cei prezenţi la eveniment s-au mai numărat academicienii Nicolae Panin şi Gheorghe Păun, regizorii Elisabeta Bostan, Dan Piţa, Laurenţiu Damian şi Şerban Marinescu, actorul Mircea Diaconu, vicepreşedinte al Comisiei pentru Cultură şi Educaţie din Parlamentul European, realizatoarea TV Lucia Hossu Longin şi profesorii universitari Mircea Beuran şi Şerban Valeca. Au fost invitaţi, de asemenea, elevi de la mai multe licee argeşene care au avut rezultate remarcabile la olimpiadele şcolare.
"România a avut şi are mari valori, mari personalităţi, care pot şi trebuie să redevină repere de moralitate şi de încredere în procesul atât de necesar al reconstruirii identităţii naţionale, al consolidării unei culturi bazate pe norme şi pe valori perene. (...) Este necesară cristalizarea unei mişcări naţionale, care să adune ideile şi propunerile menite să sprijine renaşterea culturală a ţării, care să genereze o presiune publică majoră pentru concretizarea lor în politici publice coerente şi de perspectivă, apoi în politici sectoriale menite să protejeze şi să promoveze valorile, indiferent de domeniile sau de generaţiile cărora le aparţin", se arată în manifestul grupului de iniţiativă al proiectului.