x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator UNSAR: Aproape 7 din 10 români sunt conştienţi că 70% accidentele scumpesc RCA

UNSAR: Aproape 7 din 10 români sunt conştienţi că 70% accidentele scumpesc RCA

de Redacția Jurnalul    |    16 Apr 2024   •   20:00
UNSAR: Aproape 7 din 10 români sunt conştienţi că 70% accidentele scumpesc RCA
Sursa foto: ISU Vâlcea

Aproape 7 din 10 şoferi români sunt conştienţi că numărul accidentelor rutiere şi valoarea despăgubirilor plătite în baza poliţelor RCA influenţează costul acestor poliţe.

Aceasta este una dintre concluziile celui mai recent studiu privind percepţia românilor faţă de asigurările auto realizat de IRES – Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie, potrivit informaţiilor transmise de reprezentanţii Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare Reasigurare din România (UNSAR), citate de Ziarul Financiar.

Studiul relevă şi faptul că două treimi dintre respondenţi, respectiv 68%, cred că fraudele din asigurări impactează preţul RCA pentru toată lumea, în timp ce doar 28% consideră că doar pentru cei implicaţi în accident. După cum se observă, intervievaţii susţin în proporţii mai mari realitatea, şi anume faptul că fraudele din asigurări reprezintă într-adevăr un factor important care influenţează nivelul primei RCA.

Aceeaşi cercetare sociologică realizată de IRES arată şi că majoritatea şoferilor români (56%) spun că i-ar deranja mult şi foarte mult situaţia în care costul reparaţiei efectuate într-un service ar fi cu mult mai mare în cazul în care aceasta s-ar realiza în baza poliţei RCA, faţă de cazul în care acest cost ar fi suportat din bugetul personal al unui şofer.

Atât fenomenul fraudelor, cât şi creşterile costurilor cu reparaţiile sunt factori care conduc la creşterea daunei medii RCA, care s-a mărit cu peste 8% în 2023, ajungând la valoarea de 10.750 lei şi care, în final, se suportă din primele de asigurări pe care toţi deţinătorii de vehicule au obligaţia să le plătească.

Cercetarea sociologică a fost realizată de IRES în primul trimestru al acestui an, pe un eşantion reprezentativ de 1.028 respondenţi 18 ani, care conduc un autovehicul.

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: accidente RCA scumpire