x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Accidentul aviatic din Apuseni, în Comisia de Apărare din Senat. Dobriţoiu: "Vom verifica dacă instituţiile şi-au îndeplinit atribuţiile"

Accidentul aviatic din Apuseni, în Comisia de Apărare din Senat. Dobriţoiu: "Vom verifica dacă instituţiile şi-au îndeplinit atribuţiile"

05 Feb 2014   •   10:32
Accidentul aviatic din Apuseni, în Comisia de Apărare din Senat. Dobriţoiu: "Vom verifica dacă instituţiile şi-au îndeplinit atribuţiile"
Sursa foto: Alexandra Pandrea/Intact Images

Şeful Comisiei de Apărare din Senat, Corneliu Dobriţoiu, a declarat, în această dimineaţă, că membrii Comisiei vor analiza modul în care s-a intervenit pentru salvarea victimelor accidentului aviatic din Apuseni. Potrivit lui Dobriţoiu, se va discuta inclusiv despre oportunitatea constituirii unei comisii de anchetă.

"Astăzi o să avem în vedere şi modul în care legea prevede, în cazul operaţiunilor de căutare, de salvare şi apoi vom discuta liber, între colegi, asupra oportunităţii chemării la audieri. Eu gândesc că ar trebui să extindem aria de audieri în ideea în care ne putem edifica asupra prevederilor legale şi asupra atribuţiilor fiecărei instituţii care participă în spectrul acesta generos al misiunilor de căutare, de salvare şi să vedem mai departe în ce măsură şi cum au fost duse la îndeplinire atribuţiilor fiecărei instituţii, şi nu în ultimă instanţă, de a face o analiză faţă de care vom solicita expertiză tehnică asupra modului în care au fost achiziţionate unele repere tehnice care să conducă la triangularea punctului sau staţiei care emite în semnal", a mai declarat preşedintele Comisiei de apărare.

Întrebat dacă în cadrul audierilor ar trebui chemaţi şi miniştrii care au avut responsabilităţi, Dobriţoiu a răspuns afirmativ, dar a menţionat că mai importantă va fi prezenţa subordonaţilor acestora. "Eu aş fi interesat să aflu părerea înalţilor experţi. Subordonaţii tehnici, cu autoritate în instituţii, pentru că un ministru poate să fie violonist sau pianist, dar are în spate un corp de cadre tehnice", a mai spus Dobriţoiu, înaintea şedinţei Comisiei de apărare.

Accidentul aviatic din Apuseni va fi discutat, astăzi, în şedinţa Comisiei de Apărare a Ţării din Senat. Senatorii ar putea să-i cheme la audieri pe reprezentanţii instituţiilor care au avut responsabilităţi în coordonarea operaţiunii de salvare.

Dosarul accidentului aviatic din Apuseni a fost preluat de Parchetul Militar. Procurorul general al Curţii de Apel Alba Iulia, Augustin Lazăr, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, la Sibiu, că există „suspiciunea unei conduite culpabile din partea unor persoane care au făcut parte din celulele de criză, persoane care au calitatea de ministru”.

Procurori ai Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia au încheiat un prim stadiu al cercetărilor în cauza privind accidentul aviatic din data de 20.01.2014, efectuându-se până în prezent cercetarea locului producerii accidentului, ridicarea mijloacelor materiale de probă şi audierea persoanelor vătămate în accident, a persoanelor care au participat, în diferite calităţi, la operaţiunile de salvare, medici de urgenţă.

Au fost audiaţi 28 de martori din cadrul ISU, SMURD, personal silvic, jandarmi, localnici, precum şi cele 5 persoane vătămate, conform unui comunicat al Parchetului General.

S-a dispus, de asemenea, efectuarea unor rapoarte medico-legale, s-au solicitat şi depus documentele relevante de la instituţiile în cauză.

Două persoane — pilotul Adrian Iovan și Aurelia Ion, medic rezident — au decedat și cinci au fost rănite după ce aeronava de tip BN 2 în care se aflau s-a prăbușit într-o zonă împădurită din Apuseni, în zona Vârfului Petreasa, la peste 1.200 de metri altitudine. Cele șapte persoane aflate la bordul aeronavei, doi membri ai echipajului și cinci medici, se deplasau la Oradea pentru o operație de prelevare de organe pentru transplant.

×