Din când în când, Eurostat ne spune că avem cam cea mai ieftină energie electrică pentru populaţie, aşa că mai este încă loc de multe scumpiri. Dacă de la Bruxelles lucrurile aşa se văd, în schimb, privite de la Bucureşti, lucrurile stau exact pe dos.
Eurostat, România continuă să se situeze printre ţările cu cele mai scăzute preţuri din UE la energia electrică - 12,5 euro pentru 100 de kWh. Preţuri mai mici se înregistrează doar în Bulgaria (9 euro pentru 100 kWh) şi Ungaria (11,5 euro pentru 100 de kWh). Dacă ne raportăm la salariul brut pe economie, care la noi era la înce¬putul acestui an de 218 euro,
putem spune că plătim cam cea mai scumpă energie electrică din spaţiul comunitar - 24,4 PPS. În acelaşi timp, de exemplu, în Luxembrug costul a fost de 14,2 PPS (la un salariu mediu brut de 1923 euro), în Germania 28,5 PPS (la un salariu mediu brut de 1.473 euro), iar în Spania, care are cea mai scumpă energie din UE, preţul a fost de 26 PPS (la un salariu mediu brut de 757 de euro).
Preţul energiei electrice pe care ajung să îl plătească românii însumează zece taxe.
n tariful de distribuţie (înglo¬bează de fapt trei tarife)
n tariful de injecţie în reţea
n tariful de transport
n taxa de stâlp
n taxa de cogenerare
n taxa pentru energia verde
n acciza şi TVA
n costurile financiare etc.
Cine sunt cei care iau partea leului
România are suficientă capacitate de producţie pentru a satisface cererea prognozată până în anul 2025, dar preţul energiei electrice este distorsionat de subvenţii şi de ineficiența sectorului. Pe de altă parte, autorităţile se laudă că, prin măsurile luate, au reuşit să scadă preţul de producţie pentru energia electrică de la 50,5 euro pe MWh, in 2008, la 31,5 euro pe MWh, în 2014. Această scădere nu a fost însă resimţită şi de consumatori, din cauza multelor taxe adăugate preţului la producător de către firmele de distribuţie.