x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Acorduri "tamaiate"

Acorduri "tamaiate"

de Marina Constantinoiu    |    20 Dec 2005   •   00:00
Acorduri "tamaiate"

Presedintele Basescu a avut parte de o primire "regeasca" la Amman, unde se afla, de ieri, intr-o vizita oficiala de doua zile, la invitatia suveranului hasemit, Abdullah al II-lea, si a Reginei Rania Al-Abdullah.

Corespondenta din Amman
Presedintele Basescu a avut parte de o primire "regeasca" la Amman, unde se afla, de ieri, intr-o vizita oficiala de doua zile, la invitatia suveranului hasemit, Abdullah al II-lea, si a Reginei Rania Al-Abdullah.

Prietenoasa si insorita, capitala iordaniana era pavoazata ca in zi de sarbatoare. Drapelele Romaniei si Iordaniei erau arborate la tot pasul, in onoarea vizitei sefului statului roman si a numeroasei delegatii care-l insoteste. Apropo de delegatie, printre membrii acesteia i-am notat pe consilierii Adriana si Claudiu Saftoiu, dar si pe Theodor Stolojan, pe George Copos, ministru de stat, dar si pe ministrul de Externe, Mihai-Razvan Ungureanu, pe consilierul prezidential nou-numit Sergiu Medar, pe ambasadorul Romaniei in Regatul Hasemit, Radu Onofrei, dar si pe secretarul de stat Ovidiu Iuliu Marian, presedintele Autoritatii Nationale pentru Turism, pe senatorul Verestoi Attila, presedinte al Grupului de Prietenie cu Regatul Hasemit al Iordaniei, si pe Victor Babiuc, presedintele Camerei de Comert si Industrie a Romaniei. Daca cei enumerati mai sus nu constituie o surpriza, deplasarea presedintelui in Iordania este marcata si de o pata de culoare, si anume prezenta fostului tenisman Ilie Nastase.

ELEMENTE IN COMUN. Ce anume ne intereseaza pe noi, romanii, in Iordania este relativ simplu, daca luam in considerare relatiile excelente la nivel politic, militar si al serviciilor secrete dintre cele doua tari. In plus, Iordania este o adevarata placa turnanta in regiune, o tara stabila si un promotor al pacii, cu un lider foarte deschis, inclusiv in privinta Romaniei. Poate si faptul ca avem in comun destule elemente cu Iordania (avem o relatie aparte cu Statele Unite, in materie de securitate, participam la razboiul global impotriva terorismului si militam pentru pacea in regiune, implicandu-ne, pe cat posibil, in promovarea unor cai reale de solutionare a diverselor crize din Orientul Mijlociu, ba chiar si recentele acuzatii care ni se aduc, deopotriva noua si iordanienilor, de a fi acceptat escale ale unor avioane CIA pentru transportarea unor presupusi teroristi din Afganistan si Irak pe teritoriile noastre) ne aduce mai aproape de aceasta si este un motiv in plus de strangere a relatiilor in toate domeniile.

PALATUL REGAL. Onor pentru oaspetele roman

RELATIE SPECIALA. Faptul ca avem o relatie speciala in plan militar, atat datorita faptului ca Iordania achizitioneaza armament din Romania, dar si pentru ca exista un schimb de informatii si pregatire efectiva a trupelor speciale care participa la misiunile din cadrul coalitiei internationale din Irak (in Romania si in Iordania), schimburi economice in crestere si prezenta unei comunitati de romani in Iordania sau a unor iordanieni care au puternice legaturi cu Romania, pentru ca au studiat la noi, toate acestea se constituie, in viziunea noii administratii de la Bucuresti, in motive serioase de promovare a relatiei speciale cu Iordania. De altfel, vizita presedintelui are loc la sfarsitul unui an care a marcat implinirea a 40 de ani de relatii diplomatice neintrerupte intre tarile noastre.

SECURITATE DRACONICA. Pentru securitatea presedintelui roman si a delegatiei care-l insoteste, arte-rele principale ale orasului Amman au fost strasnic pazite de baieti tineri, imbracati in kaki si inarmati pana in dinti. Dupa un zbor impecabil cu aeronava prezidentiala, nu se putea sa nu existe si un mic incident. Cameramanul si fotoreporterul presedintelui, cativa oficiali romani, precum si majoritatea jurnalistilor care-l insotesc pe Traian Basescu au avut de furca la intrarea in complexul Curtii Regale cu vigilenta militarilor de la paza, care, desi aveau de-a face cu o delegatie oficiala, s-au incapatanat sa ne plimbe microbuzele in jurul rondului de la intrare, atat timp cat s-a desfasurat ceremonia oficiala de intampinare a presedintelui. Am ajuns la fix, pentru a vedea insa ca Basescu a avut parte nu numai de intampinarea Regelui Abdullah al II-lea, dar si de covor rosu si cordon de onoare, fanfara si onoruri militare, ba chiar si de tamaierea salii in care s-a desfasurat ceremonia semnarii a doua acorduri importante romano-iordaniene.

CHEIA PRIETENIEI. La Centrul Cultural Hussein, situat in complexul municipalitatii marelui Amman, presedintele a avut ocazia de a se intalni cu reprezentantii comunitatii romane din Iordania si cu cei ai absolventilor iordanieni ai universitatilor din Romania. La aceasta intalnire a fost prezent si primarul orasului Amman, care i-a oferit presedintelui Basescu cheia capitalei iordaniene si l-a asigurat ca este oricand binevenit in acest oras, multumindu-i cu aceasta ocazie si pentru cei 20.000 de pomi pe care Romania i-a daruit Iordaniei si care au fost plantati in diverse locuri din capitala. Tot de la primarul orasului Amman am aflat ca doua piete mari din oras vor primi nume romanesti. Una dintre ele se va numi chiar Bucuresti.

MULTUMIRI. Presedintele Basescu a tinut un discurs pentru participanti si a multumit cu aceasta ocazie comunitatii iordaniene de la Bucuresti, iordanienilor care au studiat in Romania si care s-au aflat in Amman in timpul crizei ostaticilor romani din Irak. "Atunci foarte multi iordanieni de la Bucuresti si Amman s-au mobilizat pentru a ajuta autoritatile romane si pana la urma cei trei ziaristi au ajuns acasa. Acum am ocazia sa va multumesc si o fac din toata inima. Multumesc si statului iordanian si, personal, Majestatii Sale, pentru sprijinul dat in a gasi solutia corecta", a spus Basescu in discursul sau. El a mai precizat ca Romania va oferi cate trei pomi Iordaniei pentru fiecare cetateanca iordaniana de origine romana care s-a casatorit cu un iordanian. Tot de la presedinte am aflat ca in Romania invata la ora actuala 3.500 de studenti iordanieni si ca autoritatile romane sunt oricand dispuse sa primeasca studentii din aceasta tara in Romania.

×
Subiecte în articol: observator romania iordania amman