x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Act normativ - Legea alocatiilor trebuie modificata

Act normativ - Legea alocatiilor trebuie modificata

de Andreea Tudorica    |    08 Apr 2006   •   00:00
Act normativ - Legea alocatiilor trebuie modificata

Legea alocatiei de stat pentru copii va trebui modificata, dupa ce Curtea Constitutionala a constatat ca anumite prevederi ale acesteia se bat cap in cap cu articole din Legea fundamentala a Romaniei.

Astfel, prin decizia nr.227 din 21 martie a.c., cei noua magistrati au stabilit ca pentru a beneficia de alocatia de stat, copiii sunt constransi sa urmeze forma de invatamant prevazuta de art. 5 alin. 1 din Legea 61/1993, adica scolarizarea in cadrul invatamantului general obligatoriu.

LEGE. "Copiii in varsta de peste 7 ani, care nu urmeaza, potrivit regulamentelor scolare, invatamantul general obligatoriu nu beneficiaza de plata alocatei de stat pentru copii, cu exceptia celor care nu sunt scolarizati din motive de sanatate, dovedite prin certificat medical". In timp ce Constitutia prevede foarte clar la art. 32 ca dreptul la invatatura poate fi asigurat si prin alte forme de instructie: "Invatamantul de toate gradele se desfasoara in unitati de stat, particulare si confesionale, in limitele legii".

Cum s-a ajuns la Curtea Constitutionala? Totul a pornit de la o sesizare primita de Ministerul Educatiei, Invatamantului si Cercetarii din partea lui Victor Tatoiu. Acesta reclama faptul ca fiul sau, in varsta de 11 ani , elev in clasa a V-a la American International School of Bucharest, nu a mai beneficiat de patru ani de alocatia pe care ministerul trebuie sa o trimita lunar tuturor copiilor cetatenilor romani care urmeaza o forma de invatamant in Romania.

DREPTATE. In urma analizarii documentelor si motivarilor care au ajuns pe rand la Ministerul Educatiei si Cercetarii, Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii si Curtea de Apel Bucuresti si in ultima instanta la Curtea Constitutionala, a reiesit ca parintele are dreptate, iar legea trebuie modificata. In consecinta, articolele din Legea alocatiei de stat incriminate trebuie modificate, iar copiilor prejudiciati pana in prezent ar trebui sa li se plateasca diferentele banesti neachitate de catre Ministerul Educatiei.

FARA DISCRIMINARI
Copiii au drepturi egale, indiferent cat de bogati le sunt parintii pentru a-si permite sa plateasca instruirea lor intr-o scoala particulara. Aceste drepturi sunt garantate prin Constitutie. Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii a hotarat ca elevului Victor Alexandru Tatoiu i s-a aplicat un "tratament diferentiat", atunci cand i s-a conditionat dreptul la alocatie de inregimentarea in scolile publice.
×
Subiecte în articol: observator legea