x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Acţiune în forţă DIICOT, FBI şi US Secret Service: Sunt vizate grupuri specializate în fraude informatice

Acţiune în forţă DIICOT, FBI şi US Secret Service: Sunt vizate grupuri specializate în fraude informatice

14 Iul 2011   •   05:40
Acţiune în forţă DIICOT, FBI şi US Secret Service: Sunt vizate grupuri specializate în fraude informatice

Procurorii DIICOT fac 117 perchezitii in Bucuresti, Craiova, Targu Jiu, Timisoara, Ramnicu-Valcea, Zimnicea, Alexandria, Resita si Pitesti, pentru destructurarea a trei grupuri specializate in fraude informatice pe site-uri de comert, care ar fi escrocat aproximativ 1.000 de persoane. Paguba se ridica la 20 de milioane de dolari. Anchetatorii romani colaboreaza cu ofiterii US Secret Service si FBI.

Membrii celor trei grupuri sunt suspectati ca, in perioada anilor 2009-2011, prin postarea unor anunturi fictive de vanzare a unor bunuri care in realitate nu existau (autoturisme, motociclete, ambarcatiuni usoare, produse electronice), au indus si mentinut in eroare mai multi cumparatori on-line, in cadrul platformelor de comert electronic www.eBay.com si www.craigslist.org, carora le-au fost transmise informatii false cu privire la realitatea anunturilor, modalitatea de achizitie, plata pretului, identitatea vanzatorului.

Sumele de bani aferente pretului platit de victime au fost colectate din strainatate (cel mai adesea de pe teritoriul SUA) cu folosirea de identitati false de catre membrii grupului si ulterior retransmise in Romania prin intermediul transferurilor rapide catre persoane afiliate grupului cu acest scop.

La sediul DIICOT urmeaza sa fie aduse aproximativ 90 de persoane fata de care s-a inceput urmarirea penala pentru frauda informatica, constituire a unui grup infractional organizat si inselaciune in conventii cu consecinte deosebit de grave.

×