Ieri, cu puţin înainte de ora 16:00 s-a înregistrat în Vrancea, la 150 km adâncime un cutremur de 4,2 grade pe scara Richter. Nu este singura activitate seismică din ultimele 36 de ore, în aceeaşi zonă înregistrându-se mai multe mişcări tectonice de magnitudine mică.
CUTREMUR
Ieri, cu puţin înainte de ora 16:00 s-a înregistrat în Vrancea, la 150 km adâncime un cutremur de 4,2 grade pe scara Richter. Nu este singura activitate seismică din ultimele 36 de ore, în aceeaşi zonă înregistrându-se mai multe mişcări tectonice de magnitudine mică. Gheorghe Mărmureanu (foto), directorul Institutului de Fizică a Pământului, spune că nu trebuie să ne fie teamă de această activitate tectonică, deoarece este ceva absolut normal. Specialistul spune că până în 2012 nu va fi nici un cutremur devastator.
CAUZE. Vrancea se află la confluenţa a două blocuri tectonice, iar cutremurele se produc atunci când energia atinge în această zonă o stare critică. “Acolo nu există falii. Noi nu avem un tip tectonic precum cel din Turcia sau Bulgaria‘‘, explică Mărmureanu. Din acest motiv nu se poate spune că zona se detensionează datorită unui număr mai mare de cutremure cu magnitudine mai mică, aşa cum se obişnuieşte să se explice. Dar nici nu se pune problema unui cutremur catastrofal în următorii ani la noi, spun specialiştii. “Sistemul tectonic indoaustralian acţionează puternic pe partea de est a Asiei, iar, în ultimii doi ani, întreaga energie este concentrată în această parte a lumii. Sunt şi cutremure mari care nu au nici o importanţă‘‘, explică Gheorhge Mărmureanu.