x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Activitatea infracţională sau răzbunări politice? Oameni afaceri reţinuţi pentru evaziune fiscală de 7,5 milioane euro

Activitatea infracţională sau răzbunări politice? Oameni afaceri reţinuţi pentru evaziune fiscală de 7,5 milioane euro

de Irina Ciobanu    |    20 Noi 2012   •   13:48
Activitatea infracţională sau răzbunări politice? Oameni afaceri reţinuţi pentru evaziune fiscală de 7,5 milioane euro

Poliţiştii de la “Crimă Organizată” din Mehedinţi împreună cu procurorii DIICOT au descins marţi dimineaţă  la Timişoara. Un număr de 48 de percheziţii au avut loc, la primele ore ale dimineţii, în Bucureşti şi judeţele Mehedinţi şi Timiş, în acesta din urmă descinderile având loc în 30 de locaţii. În Timiş sunt suspectate de evaziune fiscală 14 persoane, printre care se află şi Rodica Vlad, cunoscut om de afaceri care deţine un lanţ de farmacii şi mai multe pensiuni. Vlad s-a remarcat în politica locală, după despărţirea de PNTCD şi de Gheorghe Ciuhandu, denunţând corupţia din Primăria Timişoara, finanţările ilegale din bani publici şi legăturile unor oameni din administraţia Ciuhandu cu mafia imobiliară a romilor de catifea.

Aceasta este a doua operaţiune de acest fel, în care sunt vizaţi afacerişti care săvârşeau evaziune fiscală prin metoda ”factura”. Primii oameni de afaceri din Timişoara au fost ridicaţi în luna februarie alături de alţi complici pentru o evaziune fiscală de 20 de milioane de euro. Patronii societăţilor cu rulaj mare apelau la serviciile firmelor mafiei ţigăneşti din Strehaia care emiteau facturi fictive, iar după ce se făceau plăţile banii erau împărţiţi între complici. 35 de locaţii dinn Timişoara şi Lugoj, au fost percheziţionate de poliţişti de la “Crima Organizată” însoţiţi de trupe speciale din Poliţie şi Jandarmerie . Printre cei la care a intrat Poliţia pentru a face percheziţii  a fost Rodica Vlad, fost consilier local şi om politic local. Anchetatorii au descins la Lugoj la locuinţa patronului şi la sediul firmei Piastrelle. Valoarea prejudiciului în acest dosar de evaziune fiscală este de opt milioane de euro.

11 oameni de afaceri dintre cei vizaţi au fost ridicaţi de către procurori, la Timişoara. Printre aceştia se numără Boie Constantin, patronul firmei Rofix şi asociatul său , Macavei Daniel de la  SFS Electric, Ovidiu Raţiu de la Marati SRL.
Evaziune sau răzbunare politică?

Dintre oamenii de afaceri vizaţi de către procurori, Rodica Vlad a fost cea care a vrut şi a reuşit să facă o declaraţie publică. “Habar nu am de ce au venit. Nu ştiu. Şi nici nu au găsit nimic.Am sunat avocaţii ca să vadă despre ce este vorba. Nu am făcut evaziune fiscală. Nu am nciodată vreo legătură cu mafia ţigănească din Strehaia. Mi-am anunţat avocaţii, pentru eu cred că e o răzbunare politică şi se leagă direct de actuala campanie electorală”, a declarat pentru Jurnalul Naţional,  Rodica Vlad. Surse apropiate femeii de afaceri au declarat că acesteia I s-ar fi pretins diverse sume cu care să contribuie la campania electorală a unor candidaţi la parlamentare, dar că Vlad a refuzat acest lucru. Ea este proprietarea celui mare mare lanţ de farmacii local şi a fost implicată, de-a lungul timpului, în viaţa politică. Femeia deţine un lanţ de farmacii, două pensiuni, un cămin studenţesc privat  şi o firmă de catering, dar şi mai multe proprietăţi imobiliare. Vlad a fost consilier local pe listele PNŢCD. A plecat apoi din partidul condus, la vremea respectivă, de Gheorghe Ciuhandu şi a ajuns în PIN, formaţiune din partea căreia a candidat la primărie în 2008. Apoi a revenit în PNŢCD şi a fost preşedintele filialei Timiş a “aripii” Pavelescu. În 2012 a plecat din nou de la ţărănişti şi a aterizat în Partidul Ecologist Român. În iunie anunţase că va candida din partea PER la primărie, apoi a renunţat, declarând că-l sprijină pe Nicolae Robu, actualul primar USL al Timişoarei.

DIICOT a anunţat, printr-un comunicat de presă, că ancheta vizează 22 persoane care fac parte dintr-un grup infracţional organizat, acuzat de evaziune fiscală şi spălare de bani. “Sub coordonarea liderilor grupării, învinuiţii au utilizat mai multe societati comerciale, pentru a obţine beneficii financiare substantiale, prin crearea de circuite comerciale şi financiare fictive, având drept scop eludarea plăţii impozitelor şi taxelor datorate bugetului de stat. Membrii grupării au emis facturi fiscale, atestând operaţiuni comerciale fictive, către beneficiarii activităţii infracţionale, un număr de 134 de societăţi comerciale care, în baza facturilor fictive de achiziţii mărfuri, emise de firmele controlate de către învinuiti, au dedus TVA şi micşorat profitul şi au virat în contul societăţilor “furnizoare” suma de peste 100.000.000 lei. Sumele de bani erau retrase din conturi de catre liderii grupării, şi predate administratorilor societăţilor beneficiare, în schimbul unor comisioane cuprinse între 5-10%. Prejudiciul cauzat bugetului de stat prin activitatea infracţională este de 7.500.000 de Euro, reprezentând impozit pe profit si TVA. La sediul D.I.I.C.O.T. vor fi conduse 40 de persoane în vederea audierii, urmând ca după finalizarea audierilor să fie dispuse măsurile legale în cauză”, se precizează în comunicatul DIICOT.

×