x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Doliu în teatrul românesc. Actrița Sanda Toma a murit

Doliu în teatrul românesc. Actrița Sanda Toma a murit

de Redacția Jurnalul    |    26 Noi 2022   •   14:29
Doliu în teatrul românesc. Actrița Sanda Toma a murit
Sursa foto: FB Teatrul de Comedie

Actrița Sanda Toma a murit, a anunțat sâmbătă Teatrul de Comedie din Capitală.

„Anunțăm cu regret încetarea din viață a actriței Sanda Toma, unul dintre membrii cei mai importanția ai familiei Teatrului de Comedie”, au transmis reprezentanții instituției pe Facebook.

”Anunțăm cu mare tristețe, plecarea minunatei actrițe Sanda Toma. A făcut parte din ”generația de aur”, cea mai valoroasă promoție pe care a avut-o facultatea de teatru și, implicit, teatrul românesc. Odihnească-se în pace!” Este mesajul transmis lumii teatrale de managerul Teatrului Național din București, Mircea Rusu.

Actrița Sanda Toma s-a stins din viață, noaptea trecută. O adevărată stea a scenei de Comedie, și-a încântat publicul în ultimele decenii și pe scenele Teatrului Național din București, cu roluri de neuitat. Din partituri mici, Sanda Toma crea personaje de un comic viguros, fermecătoare, imposibil de uitat. Rămâne în memoria colegilor din Teatrul Național din București cu personaje precum Kate Keller din „Toţi fiii mei" de Arthur Miller, regia Ion Caramitru, 2009-2019 (ultimul rol !), D-na Boudard din „Egoistul" de Jean Anouilh, regia Radu Beligan, 2004, Nevasta - „Comedie roşie" de Constantin Turturică, regia Alexandru Tocilescu, 2006 sau Maud Melrose - „Aşteptând la Arlechin" de Noel Coward, regia Ion Cojar, 2002.

Primele sale apariții pe scena TNB au fost însă imediat după absolvirea Institutului, cu roluri ca Decebal din „Titanic vals" de Tudor Muşatescu, regia Sică Alexandrescu, 1960, Nastia în „A treia patetică" de Nikolai Pogodin, regia Moni Ghelerter, 1959, Mirandolina, Dejanira în „Hangiţa" de Carlo Goldoni, regia Sică Alexandrescu, 1958 și Mucky în „Siciliana" de Aurel Baranga, regia Sică Alexandrescu.

Sanda Toma a urmat cursurile Institutului de Teatru I.L. Caragiale, clasa profesor Aura Buzescu, asistent Sorana Coroamă Stanca, apoi, în ultimii ani de studii i-a avut profesori pe Nicolae Băltăţeanu şi Beate Fredanov.

A debutat în 1956 pe scena Teatrului Național din Craiova, unde, în doi ani de activitate, a jucat în 8 spectacole, apoi vreme de peste trei decenii a încântat publicul de pe scena Teatrului de Comedie în nenumărate spectacole, aici desfășurându-și cea mai importantă parte a carierei sale.

Din 1994 a putut fi admirată la Teatrul Național I.L. Caragiale din București.

De-a lungul carierei, a jucat în piese de mare succes care au atins și sute de reprezentații. A avut parte de colaborări cu regizori importanți încă de la primele apariții scenice, nume precum Sică Alexandrescu, Moni Ghelerter, Marietta Sadova, Radu Penciulescu, Val Mugur, Lucian Giurchescu, Valeriu Moisescu, Ion Cojar, David Esrig, Horea Popescu, Gheorghe Harag, Sanda Manu, Dinu Cernescu.

A mai căzut o stea! Colectivul TNB transmite condoleanțe tuturor celor apropiați!

Trupul neînsuflețit va fi depus vineri, 2 decembrie, la Capela Cimitirului Sf. Vineri, iar înmormântarea va avea loc marți, 6 decembrie, la ora 12:00, la Cimitirul Sf. Vineri.

Dumnezeu s-o odihnească” au transmis reprezentanții Teatrului Naţional "I. L. Caragiale" Bucureşti pe Facebook.

 

Sanda Toma s-a născut în 27 octombrie 1934, la București, a urmat Institutul Sfânta Maria din strada Pitarmoș și, ulterior, Liceul Gheorghe Lazăr. Apoi, după oscilări și căutări între Politehnică și Litere, Sanda Toma a intrat la Institutul de Teatru I.L. Caragiale, pe care l-a absolvit, la clasa profesoarei Aura Buzescu.

Ea a debutat în 1956 la Teatrul Național din Craiova, instituție în care a jucat juca până în 1958, apoi a revenit la București, ca actor angajat al Teatrului Național până în 1960.

„În 1961, la invitația lui Radu Beligan, intră în echipa Teatrului de Comedie unde, până în 1994 va fi un model de profesionalism, de conduită și de calitate umană. După rolul Diana din spectacolul de inaugurare a teatrului, Celebrul 702, Sanda Toma face parte din distribuțiile tuturor spectacolelor de succes ale Comediei: Umbra de Evghenii Șvarț, Troilus și Cresida de W. Shakespeare, regia David Esrig; Casa inimilor sfărâmate de G.B. Shaw, regia Radu Penciulescu; Rinocerii de E. Ionesco, Cher Antoine de Jean Anouilh, O noapte furtunoasă de I.L Caragiale, Mutter Courage de B. Brecht, Trei Surori și Livada de vișini de A.P. Cehov – în regia lui Lucian Giurchescu, sau în Harold și Maude de Collin Higgins, regia Sanda Manu. Revine, în 2011, pentru rolul Celine din Învață-mă, Celine de Maria Pacome, regia Lucian Giurchescu”, au transmis reprezentanții teatrului.

Conform acestora, la Teatrul Național din București a jucat în spectacole create de Sică Alexandrescu (Hangița de Goldonu, Titanic Vals de Tudor Mușatescu), Ion Finteșteanu (Tartuffe de Molière), Ion Cojar (Așteptând la arlechin de Noel Coward) și Alexandru Tocilescu (Comedie roșie de Constantin Turturică).

„În spectacolele regizorului David Esrig, Sanda Toma a primit confirmarea timpurie dar și decisivă în teatru, prin elogiile aduse de însuși dramaturgul E. Ionesco cu prilejul reprezentației cu „Rinocerii” de la Teatrul Națiunilor din Paris. Nu au lipsit, desigur, elogiile celor mai importante reviste de specialitate din România și de peste hotare, iar definitoriu pentru arta actoricească a Sandei Toma rămâne titlul unui articol referitor la „Troilus și Cresida”, din revista pariziană „Arts”: O lecție de teatru venită din România” (Gilles Sandier, Arts, 24 mai, 1965)”, mai spun reprezentanții teatrului.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: sanda toma a murit