x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Adio, Alexandru Paleologu!

Adio, Alexandru Paleologu!

de Miruna Mihalcea    |    03 Sep 2005   •   00:00
Adio, Alexandru Paleologu!

Alexandru Paleologu (foto) s-a stins din viata in noaptea de joi spre vineri, dupa o lunga suferinta. Scriitorul, omul politic si diplomatul Alexandru Paleologu (86 de ani) s-a remarcat in viata sociala, politica si culturala ca un elegant si distins reprezentant al demnitatii elitelor nationale pasionate de adevaratul destin istoric al tarii noastre. Vasta pregatire a omului politic si de cultura cuprinde o licenta in Drept, trei ani la Facultatea de Teatru, activitati de referent la Comisia romana pentru aplicarea armistitiului (1944-1945), ambasador in Franta, membru al USR, al Asociatiei Ziaristilor Romani, presedinte de onoare al Asociatiei Ziaristilor Romani din Occident (Paris), presedinte al Ligii pentru Apararea Drepturilor Omului. Paleologu s-a remarcat in viata politica a Romaniei ca liberal convins. Intre 1950 si 1956 e urmarit de Securitate, isi duce viata sub un nume fals, in 1959 e condamnat la 14 ani de munca silnica, dupa care, in 1964, este eliberat prin decret de gratiere.

SCRIITORUL. Lui Paleologu, in calitatea sa de autor, ii datoram, asa cum arata si recenzia volumului "Minunatele amintiri ale unui ambasador al golanilor", schitarea unei oglinzi virtuale in care se desfata si se dezvaluie poporul roman: "Prin cartea aceasta, Paleologu a dat, in fond, Occidentului o imagine a poporului sau". Nu in ultimul rand, trebuie amintit ca scriitorul a descoperit viata vesnica, inaintea mortii: "Eu cred ca putem eterniza clipele fecunde si inspiratoare: un ton al vocii, o privire, un gest, un zambet sau o lacrima care, prin gratia si armonia lor, creeaza o frumusete nepieritoare. Restul e zadarnic. Carticica aceasta nu se vrea altceva decat o colectie de clipe trecatoare si vesnice". (A. Paleologu, "Breviar pentru pastrarea clipelor").

In ultimii ani de viata, Alexandru Paleologu este distins cu Premiul de Excelenta in Cultura Romana (2000), iar la data de 31 august, anul curent, ii este decernat Marele Premiu al Diplomatiei romane. (Miruna Mihalcea)

×
Subiecte în articol: observator paleologu