Ministerul Forţelor de Muncă din Ungaria a depus o plângere la poliţie împotriva firmei private Sziltop Nonprofit care se ocupă de şcolarizarea, testarea şi acordarea diplomei de bacalaureat pentru elevii din România care au dobândit cetăţenia ungară şi solicită şansa de a intra în posesia diplomei. Conform cotidianului Magyar Nemzet, firma Sziltop are un acord legal de subvenţionare de la bugetul statului, însă firma nu are acordul autorităţilor ungare de a preda cursuri pe teritoriul României. „Pentru ca acele clase de pe teritoriul Ţinutului Secuiesc să funcţioneze în legalitate, firma ar fi avut nevoie de acordul Ministerului Educaţiei”, scriu jurnaliştii de la Magyar Nemzet. Pe teritoriul ţării vecine, firma Sziltop deţine de aproape 17 ani controlul asupra 160 de unităţi private de învăţământ, totalizând aproape 16.000 de elevi.
Cursuri în România
În cursul lunii septembrie 2012, elevii dinRomânia au fost înscrişi în cadrul Liceului Kolcsey Ferenc, în programul de predare la distanţă. Firma a luat însă decizia ca în fiecare lună, într-o zi de sâmbătă, cei aproximativ 200 de elevi să participe la consultaţii de pregătire în Sfântu-Gheorghe şi Miercurea-Ciuc. Firma susţine că nu doreşte o concurenţă directă cu unităţile de învăţământ din România şi se axează pe doritorii trecuţi de 25 de ani, media de vârstă a promoţiei din acest an situându-se între 28 şi 30 de ani. Dintre cei 200 de înscrişi, doar jumătate au cetăţenia ungară, firma urmând să primească doar pentru aceştia subvenţia anuală de 40.000 de forinţi (600 de ron) de la statul ungar.
Felicitări de la Orban
Preşedintele Sziltop Nonprofit dă asigurări că examenul şi procesul de învăţământ vor rămâne neschimbate. „Efectiv nu pot să înţeleg care este problema ministerului ungar, în condiţiile în care noi am primit aprobările necesare chiar de la ei, iar elevii sunt înscrişi la un liceu privat din Ungaria. Nu avem nevoie de aprobare ca să trimitem câţiva profesori să predea câteva cursuri în România. Nu am fost informaţi de la minister, în schimb ştim că am fost reclamaţi la poliţia sectorului V din Budapesta. Nu pot să înţeleg toate acestea, mai ales că pentru activitatea din Ardeal am primit scrisori de felicitare din partea premierului Orban Viktor şi a preşedintelui Ader Janos. Secretarul de stat din cadrul Ministerului de Externe, Baba Ivan, şi-a dat acordul ca în luna mai, 50 de elevi să dea examenul de bacalaureat la consulatul Ungariei din Miercurea-Ciuc. Dacă ministerul se va opune să organizăm bacalaureatul în Ţinutul Secuiesc, atunci vom aduce elevii să dea examenul în Ungaria. Din punctul nostru de vedere nu se pune problema ca aceşti elevi să nu aibă şansa de a da examenul de bacalaureat”, a declarat preşedintele executiv al firmei Sziltop Nonprofit, Szilasi Gyorgy, pentru kronika.ro.
Profesori din România
Acesta a adăugat că de fapt profesorii care predau în Miercurea-Ciuc şi Sfântu-Gheorghe sunt majoritar din România, au deja peste 100 de ore de predare şi pregătesc elevii la 5 materii obligatorii, având si opţiunea de a da examenul la limba română, ca limbă străină. „Noi nu vrem să facem diferenţe între maghiari şi maghiari, astfel că am luat decizia ca şi elevii care nu au dobândit încă cetăţenia ungară să aibă parte de învăţământ gratuit, chiar dacă şcolarizarea lor nu va fi subvenţionată de statul ungar. Cât priveşte şansele lor de a lua examenul, asta depinde de comisia de corectare şi de comisia de supraveghere guvernamentală. Cunoscând pregătirea temeinică a elevilor secui şi efortul dus până la sacrificiu al profesorilor noştri, sunt convins că marea majoritate va promova examenul de bacalaureat”, a adăugat Szilasi pentru sursa citată.
Cu acordul Ministerului Educaţiei din România
Chestionat pe seama faptului că mai mulţi politicieni români şi-au exprimat îngrijorarea că elevii care nu obţin bacalaureatul în România o pot face cu uşurinţă în Ungaria, Szilasi nu a negat nivelul diferenţiat al cerinţelor. „Nu ştiu ca vreun politician român să încerce denigrarea noastră, din contră, Ministerul Educaţiei nu a avut nici o obiecţie faţă de planurile noastre. Nu poate fi contestat faptul că jumătate dintre cei care dau Bacul în România îl şi pică, în timp ce procentul eşecurilor în Ungaria este mult mai scăzut. Politicienii din cele două ţări trebuie să îşi pună întrebarea dacă este obligatoriu ca fiecare al doilea elev să fie sortit eşecului la bacalaureat. Ambele sisteme de învăţământ pot fi îmbunătăţite. Ne-am bucura dacă activitatea noastră în învăţământ ar da de gândit Bucureştiului şi Budapestei. Elevii secui sunt foarte bine pregătiţi la matematică, ştiinţele naturii şi limbi străine. Dacă ei corespund pretenţiilor bacalaureatului românesc asta rămâne la latitudinea comisiei de specialitate. În schimb, sunt convins că vor face faţă cu brio examenului din Ungaria. Anul acesta, Liceul Kolcsey Ferenc va organiza examenul de bacalaureat pentru 4000 de elevi, dintre care 50 sunt conaţionali din Ţinutul Secuiesc”, a declarat Szilasi Gyorgy pentru hirmondo.ro.
Plăteşti dacă nu iei bacul
Dacă în Ungaria examenul de bacalaureat poate fi repetat gratuit, Ministerul Educaţiei a decis un sistem de plată pentru cei care au picat Bacul în România. Candidaţii care au susţinut de două ori bacalaureatul şi nu au promovat nici o probă plătesc 230 de lei dacă se vor înscrie pentru o nouă sesiune, iar dacă au fost respinşi la una sau mai multe probe vor achita doar contravaloarea acestora, suma fiind stabilită de către inspectoratele şcolare. Potrivit metodologiei, candidaţii au dreptul să susţină examenul de bacalaureat fără taxă de cel mult două ori. Candidaţii care au participat, dar nu au promovat examenul de bacalaureat în sesiunile organizate începând cu anul 2003 pot solicita recunoaşterea unora dintre probele promovate anterior.