x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Adrian Năstase:"Scrisoare pentru studenţii mei"

Adrian Năstase:"Scrisoare pentru studenţii mei"

30 Sep 2012   •   17:04
Adrian Năstase:"Scrisoare pentru studenţii mei"

Adrian Nastase a postat duminica, pe blogul personal, o scrisoare deschisa adresata studentilor sai de la Universitatea de Drept din Bucuresti, unde a activat ca profesor de drept public international. Iata mesajul sau:

"Dragii mei studenti,

Luni, 1 octombrie, veti incepe cursurile la Universitate. Dupa mai mult de 30 de ani, de data aceasta, nu voi fi alaturi de voi. Ratiunile, le stiti.

Vreau sa cred ca veti da cel putin aceeasi atentie dreptului international ca si celorlalte materii. Pentru noi, ca tara, regulile internationale pot reprezenta un scut sau o modalitate de aparare a intereselor romanesti – exemplul cel mai bun fiind delimitarea spatiilor maritime cu Ucraina (Insula Serpilor), prin Hotararea Curtii de la Haga.

Ne vom indrepta spre o Europa federala, vom participa la crearea Statelor Unite ale Europei, vom intra, dupa momentul de apogeu al civilizatiei americane, intr-o lume multi-polara? Nu stiu si probabil ca nu stiti, inca, nici voi.

Dar este important sa fim pregatiti pentru schimbarile ce vor veni. Unii se vor ocupa, in continuare, sa darame statui ale trecutului, voi trebuie sa va ocupati de punerea unor fundatii solide pentru constructiile viitorului.

Dupa cativa ani petrecuti in acest secol, descoperim, cu surprindere, ca trecem printr-un proces de reorientare a principalei axe de influenta spre Asia, axa ce se indeparteaza atat de Europa cat si de America.

In aceste conditii, Dreptul international este, in mod inevitabil, modelat de principala schema de distributie a puterii in lume, dar si de concepte noi, 'acoperind' noi interese, imbracate in haina jurdica.

In viata internationala, puterea se bazeaza pe forta – militara, economica – dar influenta se bazeaza, in mare masura, pe inteligenta, pe competenta, pe cunoasterea regulilor si pe capacitatea de a le interpreta. Aici puteti sa va gasiti locul!

Mai bine decat mine, in urma cu peste 200 de ani, Kant ne punea in garda: ' Imaturitatea inseamna incapacitatea individului de a-si folosi intelegerea fara calauzire din partea altcuiva.'

Si tot el sublinia: 'Lenea si lasitatea sunt motivele pentru care atatia oameni, la mult timp dupa ce natura i-a eliberat de calauzirea straina, se multumesc sa ramana prizonieri de-o viata ai imaturitatii si tot de aceea este atat de usor pentru altii sa se impuna ca gardieni ai lor. Daca am o carte care sa-mi serveasca drept intelegere, un pastor care sa-mi serveasca drept constiinta, un medic care sa-mi stabileasca o dieta…eu nu mai trebuie sa mai fac nici un efort.'

Avem nevoie, mai ales in Europa, de idei noi si de sperante mobilizatoare. Voi veti putea sa le afirmati ca romani si ca europeni.

Va veti confrunta cu studenti si cu absolventi de drept international din alte tari. Sunt convins ca veti sti sa castigati aceste competitii – pentru voi, pentru parintii vostri, pentru cei care vor veni dupa voi.

Va doresc succes si sa aveti un an bun!"

×
Subiecte în articol: scrisoare studenţi adrian nastase