x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Adrian Năstase, condamnat la doi ani de închisoare cu executare în dosarul "Trofeul Calităţii". Sentinţa poate fi atacată cu recurs

Adrian Năstase, condamnat la doi ani de închisoare cu executare în dosarul "Trofeul Calităţii". Sentinţa poate fi atacată cu recurs

30 Ian 2012   •   07:59
Adrian Năstase, condamnat la doi ani de închisoare cu executare în dosarul "Trofeul Calităţii". Sentinţa poate fi atacată cu recurs

UPDATE 16:55

Adrian Nastase a publicat, pe blogul sau, notele scrise din Dosarul 'Trofeul Calitatii', in care a fost condamnat la doi ani de inchisoare.

Fostul premier Adrian Nastase a fost condamnat la doi ani de inchisoare cu executare, de Inalta Curte de Casatie si Justitie, in dosarul "Trofeul calitatii". Procurorii anticoruptie il acuza pe Adrian Nastase ca si-a folosit influenta pentru a organiza un simpozion la Inspectoratul de Stat in constructii, iar banii stransi au ajuns la PSD, pentru a fi folositi in campania electorala din anul 2004 pentru prezidentiale. Asta spun procurorii DNA care au audiat aproximativ 900 de martori. Instanta a mai dispus confiscarea de la Adrian Nastase a aproape 40.000 de lei. In plus, lui Nastase i-a fost interzisa pentru o perioada de doi ani exercitarea mai multor drepturi.

Fostul sef al Inspectoratului in Constructii, Irina Jianu, a fost condamnata la sase ani de inchisoare.

Decizia poate fi contestata la Completul de cinci judecatori al ICCJ.

Dupa pronuntarea condamnarii, Adrian Nastase a declarat ca judecatorii si-au facut datoria, realizand un joc politic. "Este o incercare de a ma tine in afara vietii politic. Acesta a fost obiectivul lui Traian Basescu inca din 2005, insa sunt absolut convins ca lucrurile vor fi corectate. Este foarte clar ca presiunea poltica asupra judecatorilor a fost foarte mare. E clar ca Ionut Matei si Ioana Bogdan, fosta consiliera a lui Daniel Morar, care a fost promovata special pentru aceste procese, si-au facut datoria", a declarat Nastase la Realitatea TV.

La ultimul termen al procesului, fostul premier a declarat, ca este nevinovat si ca procesul este unul politic.

Inalta Curte de Casatie si Justitie a incheiat in 9 ianuarie cercetarea judecatoreasca in dosarul "Trofeul calitatii", instanta anuntand atunci ca se va pronunta in 23 ianuarie in aceasta cauza, cand a amanat pentru luni, 30 ianuarie.

Fostul premier Adrian Nastase a declarat, la ultimul termen de judecata, ca este nevinovat si ca procesul este unul politic. "Este o legitate ca cei care castiga alegerile sa faca dosare politice celor care le pierd. Nu am nicio legatura cu «Trofeul calitatii»", a spus Adrian Nastase.

Adrian Nastase a fost trimis in judecata in acest dosar in ianuarie 2009, fiind acuzat de folosirea influentei sau a autoritatii functiei de presedinte al unui partid in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase.

In acest dosar mai sunt inculpati Irina Jianu, fost inspector general de stat in cadrul Inspectoratului de Stat in Constructii (ISC), si fostul sau adjunct, Diana Gasparovici, Mihail Cristian Vasile, director general al SC Eurografica SRL si sotii Marian Ioana si Bogdan Popovici.

Potrivit rechizitoriului, in cursul anului electoral 2004, ISC, sub conducerea Irinei Jianu, "a initiat organizarea unui simpozion intitulat «Trofeul calitatii in constructii»". "In realitate, simpozionul reprezenta un cadru in care, prin instituirea unor taxe de participare, se masca strangerea unor sume de bani pentru campania electorala prezidentiala a inculpatului Adrian Nastase", potrivit DNA.

Intr-un proces separat, in 15 decembrie 2011, un complet al instantei supreme l-a achitat pe Adrian Nastase in dosarul "Matusa Tamara", in care a fost judecat pentru fapte de coruptie, alaturi de consilierul acestuia Ristea Priboi si de fostul sef al al Oficiului National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor (ONPCSB) Ioan Melinescu. Directia Nationala Anticoruptie a facut recurs decizia de achitare a fostului premier Adrian Nastase, a lui Ristea Priboi si a lui Ioan Melinescu, dosarul urmand sa se judece la completul de cinci judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

×