"Am rămas acelaşi, încercările din ultimii ani cred că mai curând m-au întărit. Am nevoie de ceva timp pentru a lămuri proiectele pentru viitor", a spus Năstase. Acesta nu a vorbit mult cu ziariştii care îl aşteptau la ieşire, spunând că se grăbeşte să se vadă cu soţia sa.
"Aşa cum bănuiţi mă grăbesc să mă întâlnesc cu soţia mea, care mă aşteaptă deja la Cornu", a spus Năstase. Acesta a spus că a trăit lucruri interesante în închisoare, însă nu poate vorbi despre unele dintre ele.
"Mi-am făcut foarte mulţi prieteni în penitenciar. În fiecare săptămână am mers la comunitatea consumatorilor de droguri. Ei au poveşti foarte interesante. După ce le făceam o anumită expunere discutam diverse subiecte, de la pictură, la artă, la cărţi, la masonerie, până la legea amistierii. Am văzut multe lucruri dure în închisoare, dar nu pot vorbi despre ele fără conducerea penitenciarului. Unii dintre colegii mei sunt absolut remarcabili, păcat că societatea nu ştie să le valorifice cunoştinţele în alt mod", a spus Năstase.
Întrebat dacă a fost vizitat de colegii din PSD, Năstase a răspuns: "Câţiva din colegii de partid m-au vizitat. Sigur, fiecare generaţie consideră că istoria începe cu ea. Este destinul pe care mulţi dintre cei care au ajuns la o anumită vârstă l-au observat".
UPDATE 17:09 - Tribunalul Ilfov a respins contestaţia DNA la decizia de eliberare condiţionată din închisoare a fostului premier Adrian Năstase, urmând ca acesta să fie pus deîndată în libertate.
UPDATE 13:30 - Tribunalul Ilfov a rămas în pronunţare pe contestaţia DNA la decizia de eliberare condiţionată din închisoare a fostului premier Adrian Năstase.
În sala de judecată, avocaţii lui Năstase au insistat pe faptul că fostul premier îndeplineşte toate condiţiile pentru a fi eliberat din închisoare şi a avut un comportament exemplar.
În declaraţia dată în faţa instanţei, Adrian Năstase a spus că, în cazul său, există un diferend între DNA şi Comisia de la Penitenciarul Jilava, din care face parte şi un judecător, comisie care a decis că el poate fi eliberat condiţionat.
Năstase a subliniat că a fost urmărit "24 de ore din 24" la Penitenciarul Jilava, dar că a avut o conduită "impecabilă" şi nu înţelege de ce DNA trebuie să se ocupe şi de procesul privind eliberarea sa. El l-a asigurat pe procuror că nu va participa la alegerile prezidenţiale, mai ales că instanţa i-a interzis, atunci când l-a condamnat, să mai ocupe o funcţie sau demnitate publică pe o durată de 9 ani.
UPDATE 10:55 - Adrian Năstase a ajuns la Tribunalul Ilfov, unde magistraţii vor dezbate azi contestaţia DNA la decizia de eliberare condiţionată din închisoare a fostului premier. "Sper să vorbim diseară!", a fost mesajul lui Adrian Năstase înainte de a intra în sala de judecată.
Decizia de astăzi va fi una definitivă.
La Tribunalul Ilfov au mai ajuns şi cei doi fii ai fostului premier, Andrei şi Mihnea Năstase.
Andrei Năstase a declarat că speră într-o decizie favorabilă din partea instanţei.
"Sperăm să fie o zi bună şi astăzi să am ocazia să-mi dau barba jos. Există întotdeauna motive de îngrijorare, dar eu cred că avocaţii au foarte multe argumente pentru ca astăzi să poată fi eliberat. Sper ca astăzi familia să se reîntregească", a spus fiul lui Adrian Năstase.
Citeşte şi Ion Cazacu: Sper ca astăzi să ia sfârşit acest calvar pentru Adrian Năstase
......................................
Tribunalul Ilfov va dezbate azi contestaţia Direcţiei Naţionale Anticorupţie la decizia de eliberare condiţionată din închisoare a fostului premier Adrian Năstase. Pe 23 iulie, Judecătoria Sectorului 4 a admis cererea lui Adrian Năstase de eliberare condiţionată, însă DNA a atacat decizia magistraţilor. Dacă Tribunalul Ilfov va respinge contestaţia DNA, atunci Adrian Năstase va fi eliberat din închisoare.
În contestaţia depusă în instanţă, procurorii DNA susţin că Năstase nu s-a remarcat printr-un comportament deosebit, care să justifice punerea în libertate, activităţile educative desfăşurate în Penitenciarul Jilava au avut loc împreună cu alţi deţinuţi şi nu reflectă comportamentul său personal, iar la dosarul de eliberare condiţionată nu există dovezi temeinice de îndreptare a acestuia.
De cealaltă parte, avocaţii lui Năstase au declarat că fostul premier îndeplineşte toate condiţiile pentru a ieşi mai devreme din închisoare, a executat deja fracţia de o treime din condamnare, nu a fost sancţionat niciodată în penitenciar, a avut un comportament disciplinat şi a participat la 24 de dezbateri pe diferite teme şi la manifestări artistice, relatează Agerpres.
La data de 24 iunie, Curtea de Apel Bucureşti a decis ca la cei patru ani de închisoare primiţi de fostul premier în dosarele 'Zambaccian' şi 'Trofeul calităţii' să se adauge şase luni ca spor de pedeapsă, astfel încât totalul se ridică la patru ani şi şase luni de închisoare.
Adrian Năstase a fost condamnat pe 6 ianuarie 2014 de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la patru ani de închisoare cu executare pentru luare de mită şi trei ani pentru şantaj în dosarul 'Zambaccian'. De asemenea, el a fost condamnat pe 20 iunie 2012 la doi ani de închisoare în dosarul 'Trofeul calităţii', din care a efectuat opt luni de detenţie, fiind eliberat condiţionat.
În dosarul 'Zambaccian', Adrian Năstase a fost acuzat că a primit de la fostul şef al ISC, Irina Jianu, în perioada 2002-2004, în mod direct şi prin intermediul soţiei sale, Dana Năstase, foloase necuvenite în valoare de aproximativ 600.000 de euro, constând în bunuri importate din China şi contravaloarea unor lucrări efectuate la imobilele din localitatea Cornu şi Bucureşti.
În dosarul 'Trofeul calităţii', Adrian Năstase a fost acuzat că în anul 2004 s-ar fi folosit de ''influenţa sau autoritatea funcţiei de preşedinte al unui partid'' pentru organizarea unui simpozion intitulat 'Trofeul calităţii în construcţii' cu scopul strângerii unor sume de bani destinate campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale, la care urma să participe.
Citește pe Antena3.ro