x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Adrian Năstase, într-o scrisoare din închisoare: Curajul convingerilor este cel ce face ca lucrurile să se întâmple

Adrian Năstase, într-o scrisoare din închisoare: Curajul convingerilor este cel ce face ca lucrurile să se întâmple

23 Ian 2013   •   23:22
Adrian Năstase, într-o scrisoare din închisoare: Curajul convingerilor este cel ce face ca lucrurile să se întâmple

În cadrul emisiunii "Sinteza zilei" a fost prezentată cea mai recentă carte a lui Adrian Năstase, carte care ar fi trebuit să îi aducă reducerea pedepsei cu 45 de zile, şi implicit posibilitatea eliberării sale condiţionate, conform normelor din sistemul juridic.
Cu această ocazie, Adrian Năstase i-a adresat o scrisoarea realizatorului emisiunii, Mihai Gâdea, în care a exprimat gândurile care l-au condus la scrierea acestei cărţi.
__________________________________

Dragă Mihai,
Ideea de a face o lansare de carte la televiziune pare uşor extravagantă. Îţi mulţumesc însă pentru iniţiativă.
Din păcate, la fel ca şi în cazul "Exerciţiilor de libertate", lansate la Târgul de carte din noiembrie, nu voi putea fi prezent - evident, nu din vina mea.

Cartea datorită căreia ar fi trebuit sp fiu deja acasă, se ocupă de cine şi, mai ales, de felul în care trebuie reprezentată România la Uniunea Europeană.
Mi-a plăcut să prezint pe copertă Europa în formă de femeie - în forma în care a fost ea închipuită, acum aproape 500 de ani, de Sebastian Munster.
Pe de altă parte, i-am desenat - pe o bicicletă tandem - pe presedinte şi pe premier căutând drumul spre Bruxelles.
Va fi greu să deosebiţi ordinea în care sunt aşezaţi...

Este o carte serioasă, mai ales cu multe întrebări ce nu au încă răspunsuri. O carte despre Europa, despre noi, despre suveranitate, despre diplomaţie, despre republică (şi cei care o conduc), despre reprezentare şi legitimitate, despre coabitare, despre guvernare.

Poate că ar fi trebuit să încep cu asta şi să-l citez pe Antim Ivireanul, din sfaturile sale pentru domnitorul Ştefan Cantacuzino: "O bună guvernare iese în evidenţă înaintea oamenilor prin trei lucruri: dacă se găseşte pâine din belşug peste tot, dacă există dreptate puternică pentru toţi oamenii, dacă oamenii circulă fără frică şi fără osteneală".

Ea este, de fapt, un pretext pentru a spune, împreună cu Paula Giddings: "Ceea ce se află la capătul curajului este libertatea, libertatea care vine odată cu învăţarea faptului că nicio putere pământească nu te poate înfrânge, ca un spirit neînfrânt este singurul lucru fără de care nu poţi trăi, că, în final, curajul convingerilor este cel ce face ca lucrurile să se întâmple".
Cu prietenie, Adrian Năstase

×
Subiecte în articol: adrian nastase