x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Adrian Nastase - trei zile in SUA

Adrian Nastase - trei zile in SUA

19 Iul 2004   •   00:00

Premierul Adrian Nastase se afla de ieri seara in Statele Unite, unde, timp de trei zile, se vor desfasura importante actiuni de politica externa a Romaniei.

Luni si marti, activitatile se desfasoara la New York, miercuri fiind programate la Washington momentul de varf al vizitei - primirea la Casa Alba - si intrevederea cu presedintele Statelor Unite ale Americii, George W. Bush. Luna iulie este o perioada oportuna pentru ca vocea Romaniei sa se faca auzita in concertul international, unde scena este ocupata mai tot timpul de marile puteri. Organizatia Natiunilor Unite ramane, din acest punct de vedere, institutia planetara in care democratia colectiva este inca respectata si, iata, ofera tarii noastre, care detine in iulie presedintia Consiliului de Securitate, prilejul sa puna mana pe butoane. Un exercitiu de imagine folosit acum din plin de echipa guvernamentala deplasata la New York.

INTALNIRI. Maine, premierul Adrian Nastase prezideaza Reuniunea Consiliului de Securitate pe tema "Cooperarea ONU - organizatii regionale in procesele de stabilizare" si va avea in calendarul zilei si o intrevedere cu Kofi Annan, secretarul general ONU. Pentru "incalzire", luni vor fi semnate acorduri cu autoritatile SUA pentru combaterea proliferarii materialelor si tehnologiilor nucleare, dupa o runda de convorbiri cu Spencer Abraham, secretarul Energiei. In finalul zilei, premierul, insotit de Daniela Nastase, Mircea Geoana, Mihai Tanasescu, Eugen Dijmarescu si Mihnea Constantinescu si, invitat al premierului, noul ambasador al SUA, Jack Dyer Crouch II, vor avea un dineu de lucru cu lideri ai unor companii americane. Despre intrevederea de la Casa Alba se stie ca va dura 30 de minute, miercuri, de la 14:25 la 14:55, fiind incluse in program apoi declaratii de presa, timp de 15 minute. La intrevederea cu George Bush e anuntata si participarea senatorului Simona Marinescu. Sunt stabilite de asemenea convorbiri cu William Frist, liderul majoritatii republicane din Senat, secretarul de Stat Colin Powell, si Donald Rumsfeld, secretarul Apararii.

DECLARATII. Adrian Nastase va acorda un interviu "live" postului CNN de la ora 17:00 (miezul noptii la Bucuresti, ora 24:00). Vizita se va incheia miercuri seara cu o receptie cu prilejul inaugurarii Biroului de la Washington al Societatii Romane de Radiofuziune. Va vom prezenta pe larg, de la fata locului, momentele cele mai interesante ale acestei actiuni politico-diplomatice.

×
Subiecte în articol: observator