x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Adrian Streinu Cercel: "Niciun copil nu va fi vaccinat obligatoriu"

Adrian Streinu Cercel: "Niciun copil nu va fi vaccinat obligatoriu"

13 Ian 2010   •   00:00
Adrian Streinu Cercel: "Niciun copil nu va fi vaccinat obligatoriu"

Vaccinarea copiilor, la fel şi cea a adulţilor, este benevolă, iar pentru imunizarea împotriva gripei A/H1N1 a şcolarilor şi a celor din grădiniţe nu este nevoie de acordul scris al părinţilor, ci doar de cel verbal, a declarat, astăzi, secretarul de stat Adrian Streinu-Cercel.



"Nici nu am început vaccinarea (la copii - n.r.) şi avem deja tot felul de scenarii. Vreau să spun foarte clar: vaccinarea împotriva gripei cu virusul A/H1N1 nu este obligatorie, nici la adulţi şi nici la copii. Mai mult, campania de imunizare, acolo unde vor fi cereri de vaccinare în şcoli sau grădiniţe, se desfăşoară după tipicul campaniilor de vaccinare care au loc în învăţământ. Nu inventăm nimic, nu avem nicio strategie ieşită din comun sau specială în acest sens", a spus secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, citat de Mediafax. Adrian Streinu-Cercel a precizat că, la fel ca la orice campanie, va fi anunţată conducerea şcolii că într-o anumită zi va începe vaccinarea copiilor împotriva gripei cu virusul A/H1N1.
 
"Conducerea şcolii va anunţa - repet, ca la oricare campanie de vaccinare - copiii despre imunizare. Forma în care este făcut anunţul ţine de fiecare şcoală. Şcolile decid dacă pun anunţ la avizier sau părinţii sunt anunţaţi la şedinte. În ziua anunţată vor fi vaccinaţi numai copiii care vor. În cazul celor mai mici, să zicem cei din clasa pregătitoare sau ciclul primar, educatoarele şi învăţătoarele vor vorbi cu părinţii, asta pot face de pe acum, şi vor şti cine va fi vaccinat şi cine nu", a explicat secretarul de stat.

El a insistat asupra faptului că nu a cerut şi nu va fi cerut acord scris. "Cine nu vrea să se vaccineze este liber să decidă. Nu vom obliga pe nimeni. Şi mai ales nu am cerut acordul scris al părinţilor", a mai spus secretarul de stat.

Potrivit statisticilor, la categoria de vârstă 6-16 ani ar fi aproximativ 2,2 milioane de copii şi elevi.

Anterior, secretarul de stat Adrian Streinu-Cercel a declarat că atunci când va începe vaccinarea împotriva gripei A/H1N1 la copii, se va face o informare în şcoli, prin avizier, iar părinţii care nu sunt de acord cu imunizarea trebuie să-şi exprime dezacordul. "Dacă nu va exista acest dezacord, vaccinarea se va face automat", a spus profesorul Adrian Streinu-Cercel.

Studiile clinice pentru vaccinul împotriva gripei cu virusul A/H1N1 la copii au vizat, pentru început, adolescenţii, rezultatele unor teste făcute în România fiind trimise spre confirmare în Germania, a declarat, astăzi, şeful Centrului de Referinţă pentru Gripă, Viorel Alexandrescu.

"Vaccinul pentru copii este în faza 1 de teste clinice. Testele clinice se fac de către o firmă selectată, care a demarat studiile la copii în loturi selectate, începând cu cei de vârste mari, respectiv 16 ani. După ce vaccinul a fost verificat pe grupele mari, continuă cu cei de 15 ani, 14 ani şi tot aşa până se ajunge la vârsta de şase luni. Deci, se începe cu cei mari şi sunt urmărite reacţiile secundare. Nu ştim încă data la care vom începe vaccinarea copiilor. Vaccinarea va fi făcută după ce vor fi primite toate rezultatele testelor şi vom primi autorizare pentru vaccinarea copiilor", a adăugat şeful Centrului Naţional de Referinţă pentru Gripă, Viorel Alexandrescu. (V.A.)

×
Subiecte în articol: observator