Singura comunicare oficială din partea Gazprom, potrivit căreia s-ar fi reluat furnizarea gazelor către Europa, a venit marţi dimineaţă, la ora 10,15, a declarat, marţi seară, după şedinţa Biroului Politic Coordonator Central al coaliţiei, ministrul Economiei, Adriean Videanu. Conform Agerpres, El a precizat că nu are cunoştinţă despre o discuţie a preşedintelui Traian Băsescu cu premierul rus Vladimir Putin şi că nu a primit nicio altă comunicare oficială din partea companiei ruse.
Transgaz, care monitorizează intrarea gazului din import, a transmis că nu există niciun semnal la punctele de intrare în ţară, legat de reluarea furnizării gazelor. Concernul rus Gazprom a anunţat marţi reluarea livrărilor de gaze naturale pentru Europa, via Ucraina, după şase zile de întrerupere, primele ţări care ar fi trebuit să beneficieze de gazul rusesc fiind Republica Moldova, Turcia şi statele din Balcani. Rusia a deschis robinetul la gaze la staţia de pompare din Sudja (regiunea Kursk), la 10,15 (ora Moscovei), 9,15 ora Bucureştiului. Primul debit a fost de 76,6 milioane de metri cubi de gaze.
Ulterior, Gazprom a anunţat că Ucraina a blocat toate acţiunile părţii ruse privind restabilirea tranzitului de gaze spre Europa, lucru confirmat de autorităţile de la Kiev, care au recunoscut marţi că blochează tranzitul gazelor naturale ruseşti spre Europa, din cauza "condiţiilor inacceptabile de tranzit" impuse de grupul rus Gazprom. "Ucraina nu şi-a deschis magistrala pentru tranzitul gazelor. Fizic, noi nu putem să facem nimic: dacă sistemul este închis, nu putem aproviziona Europa cu gaze. Partea ucraineană ne-a informat în mod cinic că sistemul lor de transport al gazelor a fost reorientat spre consumul intern, deci în aceste condiţii, gazele livrate în conductele ucrainene nu pot ajunge nicidecum la consumatorii europeni", a explicat vicepreşedintele Gazprom, Aleksandr Medvedev.
România importă gaze naturale exclusiv din Rusia, prin intermediul mai multor companii precum Imex Oil, Conef, Wintershall. Importurile sunt realizate prin două puncte, respectiv Isaccea 2 şi Medieşul Aurit. Din debitul total de gaze livrat României, aproximativ 70-75 la sută era livrat prin Isaccea 2 şi restul prin Medieşul Aurit. Înainte de această criză a gazelor, România importa din Rusia aproximativ 10 milioane metri cubi de gaze naturale pe zi. Livrările de gaze naturale din Rusia au fost sistate miercuri, 7 ianuarie, când a fost oprită şi alimentarea prin punctul Medieşul Auriu, după ce, cu o zi înainte, Gazprom a stopat alimentarea cu gaze prin punctul Isaccea 2.
Citește pe Antena3.ro