x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Afacerea rovinieta 2011: 400.000 de amenzi = 150 de milioane de lei. Vezi cum răspunde CNADNR acuzaţiilor

Afacerea rovinieta 2011: 400.000 de amenzi = 150 de milioane de lei. Vezi cum răspunde CNADNR acuzaţiilor

de Robert Veress    |    27 Ian 2012   •   09:42
Afacerea rovinieta 2011: 400.000 de amenzi = 150 de milioane de lei. Vezi cum răspunde CNADNR acuzaţiilor

Foarte multi soferi au avut sau vor avea surpriza sa constate ca trebuie sa achite statului roman intre 370 de lei si mii sau chiar zeci de mii de lei ca amenzi pentru neplata taxei de drum – rovinieta fara de care nu ai drept de circulatie pe drumurile nationale si autostrazile din tara.

Doar anul trecut s-au constatat 400.000 de contraventii si s-au aplicat ori sunt in curs de aplicare tot atatea amenzi. Amenda este de 250 de lei / autoturism plus 120 lei 'tarif de despagubire', aplicat pentru ca ai fost instiintat ca trebuie sa achiti amenda!

In total, 370 de lei, respectiv 148.000.000 lei pentru cele 400.000 de contraventii, la care se vor adauga penalitati pentru neplata la timp.

Contraventia se constata o data pe zi. Cu alte cuvinte, un sofer care a circulat zilnic, o luna de zile, pe drumurile nationale, fara rovinieta, este pasibil de a plati 370 * 30 = 11.100 lei! Iar unul care a circulat 6 luni de zile, va avea de achitat 66.600 lei! Nu este deloc exclus ca nu putini sa fie cei pusi in aceasta situatie aberanta, din simplul motiv ca procesele verbale de constatare a contraventiei sunt intocmite la 6 luni de la data savarsirii acestora! Ca atare, e logic ca, daca nu stii ca esti prins, in mod regulat, incalcand legea, o vei incalca in continuare.

Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) sustine ca motivul pentru care procesele verbale se incheie cu o asemenea intarziere este dat de numarul foarte mare al contraventiilor.

Cu toate ca situatia este efectiv aberanta (un principiu de baza al statului de drept este descurajarea contravenientilor, nu gasirea unei modalitati profitabile de a depista cat mai multe contraventii), CNADNR continua sa apere cu cerbicie sistemul actual de constatare si sanctionare a neplatii rovinietei.

Publicam, in continuare, scrisoarea unui pensionar indignat de faptul ca, fiind contravenient fara voie (a uitat, o data, sa achite la timp taxa anuala de drum, pe care o platea cu sfintenie), a primit si va mai primi sanctiuni mult mai mari decat cea care s-ar cuveni. Cititorul nu pune in discutie starea drumurilor din Romania -cauza pentru care multi soferi refuza sa achite taxa de drum-, ci modalitatea de constatare si de sanctionare a neplatii taxei de drum. Scrisoarea a fost trimisa si Biroului de Presa al Ministerului Transporturilor, iar raspunsul CNADNR il publicam, tot integral, in atasament.

Escrocheria Rovinieta

Ma adresez dumneavoastra intr-o problema care cred ca intereseaza posesorii de autovehicule, persoane fizice sau juridice si care, in opinia mea, constituie o mare escrocherie sub paravan aparent legal.

Este vorba de Ordinul ministrului transporturilor si infrastructurii nr. 769/2010 privind metodologia de aplicare a O.G nr.15/2002 cu privire la rovinieta. Partea finala a acestuia se refera la constatarea si sanctionarea contraventiilor pentru posesorii autovehiculelor care circula pe drumurile nationale fara a detine rovinieta valabila. Am speranta ca aceasta problema prezinta interes pentru a fi dezbatuta in opinia publica, prin mijloacele mass media, punandu-se astfel presiune asupra CNADNR sa elimine modul aberant de aplicare a O.G nr.15/2002.

Sa presupunem ca un autoturism inregistrat in Romania circula pe DN1 depasind cu cateva ore termenul de valabilitate al rovinietei( fie ca este vorba de 7, 30, 90 de zile sau un an), pe tronsonul Bucuresti-Baneasa/Centura de Vest Ploiesti unde, dupa cum am costatat si eu dar si multi altii, exita puncte de control ale CNADNR-CESTRIN( Centrul de Studii Tehnice Rutiere si Informatica) apartinand MTI. Posesorul autoturismului este pasibil sa primeasca mai mule amenzi successive, intr-un interval scurt de timp, in cursul aceleiasi zile, in functie de numarul punctelor de control si ora trecerii prin acestea , fara sa stie acest lucru. Nu mai vorbim de faptul ca astfel de puncte de contol pot fi mai multe , pe alte tronsoane ale DN1, in cazul deplasarii mai lungi, pana la Brasov ,de exemplu.

Constatarea se face prin mijloace tehnice, prin asa- numitul “sistem informatic“ SIEGMCR, conceput de CNADNR-CESTRIN, prin fotografierea vehiculului iar procesul verbal de constatare este incheiat la o data foarte indepartata de cea a constatarii contraventiei , dupa 6-7 luni, la sediul CESTRIN, in lipsa contravenientului si a unui martor. CESTRIN este obligat sa pastreze fotografia doar 6 luni si sa o puna la dispozitia instantei de judecata, la cererea expresa a acesteia, in cazul in care s-ar ajunge acolo. In acest caz, contravenientul nu poate vedea fotografia, fiind astfel descurajat sa mearga in instanta. Dupa achitarea primei amenzi, incep sa curga altele, astfel ca traiesti intr-un stres continuu, fiindca nu stii cate vor mai urma. Cuantumul unei amenzi pentru autoturism este de 250 lei dar atentie! Aceasta este isotita de o alta de 28 Euro (circa 120 lei), denumita tarif de despagubire? pentru ca te-a instiintat ca trebuie sa platesti amenda. Aceasta din urma, nu intra la bugetul local, ci merge intr-un cont special, deschis (pusculita?) la BCR in favoarea CNADNR-CESTRIN. Deci, dintr-un foc 370 lei (in comparatie cu costul rovinietei pe an de 120 lei).

Fiind pensionar, cu un cuantum modest al pensiei, eu folosesc autoturismul numai in perioada aprilie-octombrie, pentru a ma deplasa in mediul rural unde am o casa, in apropiere de Moreni. Desi ma deplasez relativ rar acolo (2, max. 3 calatorii pe luna) si numai in perioada mentionata, obisnuiesc sa platesc rovinieta pe un an, odata cu reinoirea RCA, tot pentru un an. In 2011 am uitat ca rovinieta expira la inceputul lunii mai, constatand acest lucru cand am fost sa platesc RCA pentru 2012. Ca atare, am platit si rovinieta pentru 2012. Pentru neglijenta de a circula cu rovinieta expirata, am primit deja, in decembrie anul trecut, doua amenzi dintre care, una pe 30 decembrie seara. Amenzile sunt din luna iunie 2011, PVCC fiind intocmite la aproape 7 luni de la data fotografierii pe DN1, raza comunei Romanesti. Ma gandesc cu groaza cate vor mai urma. Discutand cu un cunoscut, am aflat ca sunt multi altii care au primit si 7-8 asfel de amenzi iar cineva care a actionat in justitie “ aceasta gaselnita parazitara' a CNADNR-CESTRIN a primit termen de prima infatisare la un an.

In cazul incalcarii regulilor de circulatie, Politia Rutiera face constatarea si aplicarea pe loc a contraventiilor, care servesc si ca o masura de a evita savarsirea de astfel de incalcari ale Codului Rutier in viitor. Prin procedura aplicata, CNADNR-CESTRIN demonstreaza ca are alte scopuri. Sub aparenta unor reglementari legale, CESTRIN a instituit un mecanism perfid de a incasa sume uriase de la posesorii de autovehicule, in loc sa se ocupe de alte probleme grave care privesc drumurile noastre nationale. De altfel procedura folosita de CESTRIN este bazata pe interpretarea abuziva a insusi Ordinului 769/2010 al ministrului transporturilor si infrastructurii privind rovinieta, in care se prevede ca, depistarea contraventiilor si intocmirea PVCC in lipsa contravenientului si la o data ulterioara constatarii constitiue o exceptie si nu regula unica de actiune (Art.11 paragaf (10, 11) asa cum procedeaza CNADNR-CESTRIN. Atfel, Ordinul 769/2010 este destul de lapidar si confuz in ceea ce priveste amenda, aparent special intocmit asa pentru ca CNADNR-CESTRIN sa poata incasa de la posesorii auto, in mod abuziv, cat mai multi bani. As mentiona in sensul celor de mai sus art.12, din Ordin, care stipuleaza ca odata cu aplicarea amenzii contraventionale, utilizatorilor li se retine certificatul de inmatriculare de catre Politia Rutiera, pana la prezentarea dovezii de achitare a tarifului de despagubire ??. Ceea ce presupune ca Politia Rutiera cu sau fara persoalul CNADNR, sa opreasca autovehiculul , sa aplice amenda si sa retina certificatul de inmatriculare. Daca s-ar aplica corect aceasta prevedere, s-ar evita amenzile aberante multiple primite fara sa stii, dupa 6-7 luni de la data constatarii. Cum este posibil sa se intocmeasca PVCC dupa 6-7 luni in lipsa utilizatorului si a oricarui martor??. Ar fi normal ca, in cazul in care contraventia, respectiv amenda, nu se aduce la cunostinta celui in cauza imediat, macar sa se faca intr-un timp foarte scurt, de 2-3 zile si fara a i se aplica pana la plata acesteia, alte amenzi.

Sugerez sa se puna in dezbatere publica eliminarea urgenta a metodologiei prezente de aplicare aberanta a amenzii si inlocuirea ei cu o taxa anuala pentru rovinieta, in cuantum rezonabil, eventual la nivelul actual sau mai mic, pentru autovehiculele inregistrate in Romania. S-ar remedia astfel multe din aberatiile din prezent, ca de exemplu:

constatarea si aplicarea amenzii s-ar putea face de catre Politia Rutiera, odata cu eventuale alte contraventii la regulile de circulatie, cu sau fara participarea reprezentantilor autoritatilor rutiere;

este mai convenabil sa platesti costul rovinietei pe un an ( in prezent mai putin de 120 lei pentru autoturisme ) si sa circuli fara grija ;

sumele incasate astfel la bugetul local, ar fi mult mai mari deoarece utilizatorii drumurilor nationale nu ar risca sa plateasca o amenda mai mare decat costul rovinietei pe intregul an;

incasarile din taxa de rovinieta ar intra sigur la bugetul local;

s-ar elimina' gaselnita' aberanta cu plata de 120 lei pentru instiitarea de plata a amenzii care in present nu intra la bugetul local ci intr-o alta pusculita.

×